Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-16/declaratzia-ministerului-afacerilor-externe-shi-integrarii-europene-al-republicii-moldova-referitor--10677.html
Data: Jun 16, 2009 (21:12)

Declaraţia Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova referitor la comentariile dlui Cristian Diaconescu

MAEIE al Republicii Moldova a luat act cu uimire de comentariile dlui Cristian Diaconescu, Ministrul Afacerilor Externe al României, referitor la Concluziile privind Republica Moldova ale Consiliului UE, adoptate la 15 iunie 2009.

"Este cel puţin stranie interpretarea aproximativă, dar şi vădit tendenţioasă de către şeful diplomaţiei române a unui document care trebuie analizat integral şi nu în frânturi smulse din context", se arată într+un comunicat al MAEIE.

Cu referire la textul nominalizat, Chişinăul subliniază că Consiliul aminteşte chiar în prima propoziţie disponibilitatea accentuată de a intensifica în continuare relaţiile între RM şi UE, informează despre adoptarea directivelor pentru negocierea noului Acord RM-UE şi exprimă dorinţa de a începe negocierile când circumstanţele vor permite acest lucru.

"Spre regret, Ministrul de Externe al României scapă – probabil, neintenţionat – referinţa la importanţa respectării principiului de bună-vecinătate care reprezintă o noţiune nuanţată, excluzând, de exemplu, implicarea sistematică în treburile interne ale altui stat. Considerăm că este important de a atrage atenţia şi asupra acestei părţi a Concluziilor.

Apreciem drept regretabile referinţele la Consiliul de Cooperare RM-UE din 16 iunie şi informăm pe această cale şeful diplomaţiei române că evenimentul a fost amânat anterior la solicitarea expresă a Republicii Moldova pe o perioadă ulterioară.

Ca şi în cazul solicitării confirmării contului bancar cu 500 euro de către Consulatul României la Chişinău şi despre care şeful diplomaţiei române nu cunoaşte nimic în pofida confirmării oficiale a acestui fapt de chiar subalternii săi, putem doar să regretăm că oficialul român nu este informat suficient.

Referitor la regimul de vize pentru cetăţenii români, reiterăm că actualul regim va fi păstrat cel puţin până când România va semna cu Republica Moldova Tratatul de frontieră, iar cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia în procesul de obţinere a vizelor pentru România de un tratament în spiritul Acordurilor existente între ambele părţi.

Anume pe această cale ar putea progresa eforturile ambelor state şi nu în direcţia „blocării relaţiilor RM-UE la solicitarea României” la care, cu anumită satisfacţie, se face referinţă în comentariile menţionate", se arată în comunicatul MAEIE.