Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.06.2009

Parlamentul va adopta in lectura finala modificarile la Codul electoral

Parlamentul va adopta in lectura finala modificarile la Codul electoral

Parlamentul se întruneşte luni, 15 iunie, într-o şedinţă plenară la care s-ar putea anunţa dizolvarea legislativului şi data alegerilor anticipate. Mulţi politicieni şi analişti cred că ele vor avea loc la începutul lunii august.

Săptămâna trecută, înaintea unei şedinţe de parlament, preşedintele Vladimir Voronin a spus că în această săptămână ar putea face anunţurile privind viitoarele etape ale procesului politic din Moldova. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, Curtea Constituţională, examinând o cerere a preşedintelui, a spus că el are nu doar dreptul, ci şi obligaţia să dizolve parlamentul, întrucât activitatea acestuia a fost blocată de deputaţii opoziţiei.

De asemenea, Parlamentul va adopta în lectura finala modificarile la Codul Electoral.

Parlamentul a operat vineri mai multe modificări la Codul Electoral. Deputaţii comuniştii au votat in prima lectura reducerea ratei de prezenţă de la jumătate la o treime şi reducerea pragului electoral de la 6 la 5 la sută. La fel, a fost adoptată o interpretare la Codul Electoral prin care se stabileşte că alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în maxim 45 de zile de la data dizolvării Parlamentului. Argumentele opoziţiei împotriva câtorva din aceste modificări nu au fost nici măcar ascultate, preşedintele şedinţei Vladimir Voronin, preferând să arunce, în schimb, câteva replici sarcatice.

Anterior Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor moldovene să coboare pragul electoral de la 6 pana la 4 procente şi să permită blocurile electorale. Acum o săptămână, însă, vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Ţurcan, declara că orice modificări sunt inacceptabile cu 6 luni înainte de alegeri.

 

<!--[endif]-->

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus