Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-15/minishtrii-de-externe-ai-ue-vor-cere-chishinaului-sa-trateze-in-mod-egal-totzi-cetatzenii-europeni-10633.html
Data: Jun 15, 2009 (10:44)

Miniştrii de externe ai UE vor cere Chişinăului să trateze în mod egal toţi cetăţenii europeni

Miniştrii de externe ai UE, care se reunesc luni la Luxemburg, vor cere autorităţilor de la Chişinău să trateze în mod egal toţi cetăţenii Uniunii în ce priveşte politica de vize şi vor sublinia că principiul bunelor relaţii de vecinătate este extrem de important, transmite RRA, citat de Rador.

Unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), la care participă miniştrii de externe din Uniunea Europeană, este relaţia Uniunii cu R. Moldova. Potrivit corespondentului Radio România la Luxemburg, ambasadorii statelor membre au pregătit deja declaraţia de la finalul CAGRE, aceasta urmând să fie adoptată de miniştri.

Potrivit declaraţiei pregătite, miniştrii vor cere autorităţilor de la Chişinău să trateze în mod egal toţi cetăţenii Uniunii în ce priveşte politica de vize şi vor sublinia că principiul bunelor relaţii de vecinătate este extrem de important din punctul de vedere al europenilor. Miniştrii de externe vor mai arăta că Uniunea este îngrijorată de abuzurile în ce priveşte drepturile omului, abuzuri comise în Republica Moldova după alegerile de la începutul
lunii aprilie, şi vor sublinia îngrijorarea europenilor faţă de deteriorarea libertăţii de expresie şi a libertăţii mass-media în Republica Moldova.

Surse de la Bruxelles declaraseră recent pentru NewsIn că miniştrii de externe ai UE intenţionează să condiţioneze lansarea negocierilor pentru un nou acord UE-Republica Moldova de ridicarea de către Chişinău a vizelor pentru români şi de respectarea principiilor bunei vecinătăţi de către Republica Moldova. Noul acord ar urma să înlocuiască actualul cadru de colaborare între R. Moldova şi Uniunea Europeană şi să introducă noi domenii de cooperare, accentuând apropierea Republicii Moldova de UE.

Chişinăul a reintrodus obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români imediat după violenţele postelectorale din 7 aprilie, când a învinovăţit România de implicare într-o tentativă de lovitură de stat şi l-a expulzat pe ambasadorul român Filip Teodorescu. Practic, prin această măsură, Republica Moldova a denunţat un acord pe care îl semnase cu Uniunea Europeană la sfârşitul anului 2007.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întrunesc luni, la Luxemburg, pentru a definitiva agenda Consiliului European de vară ce începe la mijlocul acestei săptămâni şi va include aspecte instituţionale, situaţia economico-financiară, schimbările climatice sau imigraţia ilegală. Este ultima reuniune CAGRE organizată de a preşedinţia cehă a UE, Suedia fiind ţara care urmează să preia această funcţie de la 1 iulie. Delegaţia României la CAGRE este condusă de ministrul de externe Cristian Diaconescu. NewsIn