Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-15/apelul-televizat-al-preshedintelui-republicii-moldova-vladimir-voronin-10648.html
Data: Jun 15, 2009 (20:52)

Apelul televizat al Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin

Stimaţi Concetăţeni,
Aţi urmărit cu toţii cum, în ultimele luni, Republica Moldova, societatea, economia, viaţa socială s-au cufundat într-o periculoasă stare de instabilitate. Multe din cuceririle noastre comune de pînă acum - încrederea în ziua de mîine, modernizarea europeană şi pacea interetnică - pot fi pierdute pentru totdeauna. Se pare că ţara intră iarăşi, ca şi pînă în 2001, într-o perioadă de incertitudini, perioadă în care iarăşi vor domina stihia iresponsabilităţii şi a samavolniciei. Fiecare din noi îşi pune astăzi următoarele întrebări: Oare, într-adevăr, va trebui să renunţăm la visul nostru de a avea o ţară democratică şi unită, de a edifica o statalitate durabilă, de a asigura dezvoltarea independentă a statului, lucruri pe care le merită pe bună dreptate poporul nostru?
Evenimentele ce s-au produs în ultimele două luni nu au lăsat indiferent pe nimeni în ţara noastră. Ele au marcat profund viitorul ţării noastre. Am văzut cu toţii cît de vulnerabilă poate fi ţara noastră cînd, fie şi doar pentru cîteva ore, viaţa ei decurge după scenariile acelor politicieni şi acelor forţe care nu ştiu să piardă într-o competiţie democratică onestă. Noi am simţit cît de vulnerabilă poate deveni securitatea personală a cetăţenilor noştri, atunci cînd prin noţiunea de democraţie se încearcă a înţelege în cel mai primitiv mod dreptul de a-ţi trăda propria Patrie, dreptul de a lichida independenţa ei, dreptul la violenţă.
Au trecut deja mai mult de două luni din ziua în care partidele pierdante au înaintat democraţiei noastre acuzaţia gravă de falsificare a voinţei Dumneavoastră, exprimate în cadrul alegerilor parlamentare. Dar acest interval de timp nu le-a fost suficient pentru a prezenta măcar un singur argument cît de cît concludent întru susţinerea unor asemenea declaraţii ticăloase. Aceste argumente aşa şi nu le-a văzut nimeni - nici Dumneavoastră, stimaţi concetăţeni, nici observatorii internaţionali. În schimb, acestor politicieni le-au fost suficiente 24 de ore pentru a mobiliza emoţiile negative ale cîtorva mii de adepţi de-ai lor, în principal elevi şi adolescenţi, pentru a-i conduce, pe 7 aprilie, la un atac contra organelor legale ale puterii de stat şi contra instituţiilor statului.
Astăzi, deja este clar că această explozie emotivă dirijată nu a avut nimic în comun cu dorinţa de a obţine propriul adevăr şi propria echitate. Putem afirma cu toată certitudinea că, în toate aceste acţiuni, liderii partidelor de opoziţie s-au condus de tot ce doriţi, dar în nici un caz de interesele alegătorilor lor, care e puţin probabil să-şi fi dat, pe 5 aprilie, voturile pentru acte de vandalism în centrul capitalei sau pentru o criză politică şi economică artificială.
Logica distructivă a celor care au inspirat evenimentele tragice din 7 aprilie s-a manifestat deosebit de evident în ultimele săptămîni, cînd liderii fracţiunilor de opoziţie au respins toate eforturile şi propunerile puterii de a găsi un compromis acceptabil şi demn. Întreaga ţară s-a convins de faptul că persoanele, care s-au autointitulat opoziţie, nu tind spre propria victorie parlamentară, spre afirmarea unor principii sau idei proprii, ci doar spre destabilizare, spre haos, spre înfrîngerea economică şi politică a Republicii Moldova. Ele nu au profitat de şansa de a veni în întîmpinarea intereselor tuturor cetăţenilor Moldovei, intereselor propriilor alegători, ele au respins mîina întinsă de către putere şi au refuzat să participe la votarea unei noi candidaturi pentru funcţia de Preşedinte al ţării. Ele au folosit voturile Dumneavoastră, mandatele lor parlamentare numai pentru un sigur scop - să paralizeze cu orice preţ puterea în ţară, să menţină şi să sporească tensiunea în societate, să excludă orice posibilitate de a realiza un consens naţional. Anume aceste acţiuni au şi adus ţara noastră la alegeri parlamentare anticipate.
Astăzi am semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Ţara iarăşi intră în campania preelectorală. Dar atmosfera noilor alegeri acum este mult mai proastă decît cea din ajunul alegerilor din 5 aprilie. Dar anume acum, mai mult ca oricînd, este important ca toţi participanţii la această cursă preelectorală să dea dovadă de sînge rece şi de ataşament faţă de convingerile democratice. Anume acum toţi participanţii la campania electorală trebuie să se pătrundă de o idee simpla, de ideea că Republica Moldova poate fi independentă numai într-un singur caz, în cazul în care ea va rămîne o ţară democratică şi va reinstaura stabilitatea politică. Şi oricît s-ar pregăti toţi participanţii la campania preelectorală, inclusiv Partidul Comuniştilor, să-şi sărbătorească propria victorie, ei toţi trebuie, deja acum, să se gîndească şi la aceea cum să se comporte şi în cazul unei eventuale înfrîngeri, cum să continue lupta pentru interesele alegătorilor lor, aflîndu-se în opoziţie. Noi toţi trebuie să ne gîndim la aceea cum să facem ca amărăciunea dezamăgirii viitorilor pierdanţi să nu ne arunce înapoi, spre evenimentele din 7 aprilie.
În viitoarele alegeri, puterea va face tot posibilul pentru ca procesul electoral să corespundă într-o măsură şi mai mare normelor şi principiilor privind exprimarea liberă a voinţei. Noi sîntem deschişi pentru cei mai exigenţi observatori internaţionali, noi vom face totul ce este necesar pentru ca fiecare vot dat pentru un partid sau altul să fie rezultatul unei alegeri conştiente a cetăţenilor noştri, dar nu al unei presiuni administrative sau al coruperii lor de către concurenţii electorali. Aceasta este o îndatorire şi o obligaţie a noastră. Această obligaţie, însă, nu ne sperie, deoarece numai în aşa mod poate fi asigurată buna înţelegere în societate. Şi oricît de divergente ar fi opiniile politice ale alegătorilor noştri, în acest moment critic al istoriei noastre, trebuie să conştientizăm faptul că principalul bilanţ al acestei campanii electorale trebuie să-l constituie victoria democraţiei, victoria statalităţii noastre. Numai în acest caz vom reda cetăţenilor noştri şi încrederea în ziua de mîine, şi voinţa de integrare europeană, şi dreptul la restabilirea integrităţii Patriei noastre - Republica Moldova.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Chişinău, 15 iunie 2009