Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-12/comunishtii-moldoveni-vor-sa-schimbe-regulile-jocului-electoral-inainte-de-alegerile-anticipate-10616.html
Data: Jun 12, 2009 (18:39)

Comuniştii moldoveni vor să schimbe regulile jocului electoral înainte de alegerile anticipate

Cu câteva zile înainte de dizolvarea Parlamentului, comuniştii moldoveni au iniţiat modificarea Codului Electoral, prin scăderea pragului electoral de la 6% la 5% şi reducerea numărului de participanţi la vot necesar validării alegerilor, de la jumătate la o treime.

O altă modificare spune că dacă prezenţa la vot este sub o treime, alegerile repetate ce vor urma sunt validate indiferent de numărul de cetăţeni care vin la urne.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat pentru NewsIn că modificarea a fost propusă "pentru a se ralia la practica unor state europene, inclusiv după aflarea rezultatelor prezenţei la urne în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European".

"Pragul de validare de 50 % plus unu nu este argumentat în condiţiile în care votul nu este obligatoriu şi am decis să liberalizăm procesul", a spus Ţurcan.

Chiar dacă legislaţia moldoveană interzice modificarea Codului Electoral cu şase luni înaintea scrutinului, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat pentru NewsIn că modificările ar fi operate în urma sugestiilor făcute de raportorul Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, la întrevederea avută la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor.

"Josette Durrieu ne-a spus la ultima întâlnire că în unele cazuri valorile democratice şi stabilitatea politică pot fi mai presus decât legislaţia", a declarat Ţurcan.

Majoritatea comunistă a refuzat în repetate rânduri, în lunile care au precedat alegerile din 5 aprilie, să dea curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi ale mai multor oficiali europeni de modificare a Codului Electoral în sensul scăderii pragului de 6 %, eliminării interdicţiei pentru blocuri electorale de a participa la scrutin şi a unor prevederi care interzic accesul la funcţii eligibile pentru deţinătorii dublei cetăţenii.

Modificările pe care le-au iniţiat comuniştii au loc în condiţiile în care Parlamentul ar urma să fie dizolvat cel mai probabil luni, 15 iunie, după ce opoziţia liberală a refuzat de două ori consecutiv să voteze un şef de stat comunist, ceea ce ar fi asigurat stabilitatea la guvernare în următorii patru ani pentru majoritatea comunistă, care deţine 60 din cele 101 mandate ale legislativului.

Opoziţia susţine că un număr atât de mare de mandate a fost acumulat de comunişti prin fraudarea masivă a scrutinului din 5 aprilie şi speră să alegerila anticipate, organizate fără fraudă, să schimbe raportul de forţe în favoarea partidelor democratice.

Alegerile anticipate ar urma să sibă loc la începutul lunii august şi experţii în materie de alegeri au semnalat faptul că există riscul nevalidării acestor alegeri, din cauza prezenţei mici la urnele de vot şi a repetării scrutinului în toamnă. Aceiaşi experţi constată, de asemenea, că popularitatea Partidului Comuniştilor va fi în scădere în perioada următoare, inclusiv din cauza crizei economice, care ar putea duce la neachitarea pensiilor şi salariilor şi la disponibilizări masive, motiv pentru care comuniştii ar fi interesaţi să desfăşoare alegerile cât mai repede.

Declinul de imagine al comuniştilor pare agravat şi de recenta plecare din partid a fostului preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, care a criticat dur PCRM pentru lipsa de transparenţă, manipulare şi radicalizarea societăţii. Lupu şi-a declarat intenţia de a-şi continua cariera politică şi a primit oferta de a prelua conducerea Partidului Democrat din Moldova, al cărui preşedinteeste în prezent Dumitru Diacov şi care la alegerele din 5 aprilie a acumulat 2,97 % din sufragii. Analiştii nu exclud şi scenariul potrivit căruia comuniştii au redus pragul electoral pentru a-i permite lui Marian Lupu şi viitoarei sale formaţiuni să acceadă în viitorul Parlament pentru a forma acolo o alianţă şi a se menţine în continuare la putere.

Vladimir Ţurcan spune însă că iniţiativa comuniştilor nu are nicio legătură cu plecarea lui Marian Lupu "care are o problemă personală, fiind supărat că nu a devenit preşedinte".

Proiectul comuniştilor a fost avizat vineri de comisia juridică din Parlament şi urmează să fie supus la vot în cadrul şedinţei plenare de vineri după-amiază. Vladimir Ţurcan a mai declarat că ultima şedinţă a Parlamentului ar urma să aibă loc luni, după care forul legislativ va fi dizolvat prin decretul preşedintelui Voronin şi fixată data alegerilor anticipate. "Parlamentul urmează să mai finalizeze în aceste şedinţe cadrul normativ pentru desfăşurarea viitoarelor alegeri şi pentru activitatea Guvernului", a precizat Vladimir Ţurcan într-o declaraţie pentru NewsIn.

Sursa: NewsIn