Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-12/10607-10607.html
Data: Jun 12, 2009 (05:40)

Regimul de vize cu România va fi anulat doar după semnarea tratatului de frontieră

Premierul Zinaida Greceanîi a declarat că regimul de vize pentru români va fi eliminat doar dacă România recunoaşte graniţele Republicii Moldova, aluzie la semnarea de către Bucureşti a Tratatului de frontieră. Declaraţia a fost făcută, joi 11 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul a declarat că R.Moldova "pătimeşte foarte mult" de pe urma tensionarii relaţiilor cu România. "Dar, regimul de vize...trebuie să fie recunoscute hotarele ţării noastre. Este absolut necesar. Fără zâmbete! De ce? Pentru că suntem un stat independent şi suveran", a spus, pe un ton grav, premierul.

Greceanîi a menţionat că prioritatea numărul unu al Executivului este păstrarea statalităţii Republicii Moldova. Greceanâi s-a arătat foarte supărată pe cei care atentează la statalitatea Republicii Moldova, dar nu a spus clar cine sunt duşmanii statului.

“Aceia care au vrut să distrugă statul şi nu le-a reuşit...cine sunt ei trebuie sa spună organele de drept. Este necesară o comisie imparţială, cu participarea organismelor internaţionale, ca să spună ce s-a întâmplat cu adevarat în Republica Moldova (…). Eu am spus nu în zadar, fiindcă cei care spun că nouă nu ne trebuie toate acestea în Moldova fiindcă le avem în alt stat, aceştia sunt oameni care nu se gândesc la Moldova ca la stat suveran şi independent. Nu-i văd ca oameni, ca cetăţeni ai Moldovei  (...) Ei sunt şi trebuie să facem ceva cu ei, trebuie să-i unim, să-i consolidăm, trebuie ăs facem ceva cu ei să îneleagă că Moldova trebuie să te mândreşti”, a spus Greceanîi.

În altă ordine de idei, premierul a sat să se înţeleagă că nu va degreva din funcţie, în cazul în care va candida pe listele PCRM.  „Chiar dacă va fi necesar ca Greceanîi să fie pe listele partidului, aceasta nu exclude xa prim-ministrul să gestioneze şi treburile în guvern. Perioada electorală va fi una foarte scurtă şi aceasta nu presupune că Greceanîi din nou va avea peste 100 de întâlniri în teritoriu, legea nu exclude şi permite acest lucru", s spus premierul.

Referindu-se la plecarea lui Marian Lupu din PCRM, Zinaida Greceanîi a spus că nu este supărată pe fostul speaker. „Consider că fiecare este în drept să facă ceea ce consideră că este bine pentru a-şi împăca sulfetul”, a remarcat premierul.