Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.06.2009

ECOnomist: Inter RAO EES a pus ochii pe întreg sectorul energetic din Transnistria

Intenţia ruşilor este de a o transforma centrala de la Cuciurgan într-un nod energetic regional pentru Europa de Sud-Est, scrie publicaţia ECOnomist, menţionând că autorităţile de la Chişinău parcă au luat apă în gură şi nici nu mai protestează faţă de intenţiile ruşilor de a pune mâna pe întreg sistemul electroenergetic.

Compania rusă Inter RAO EES, proprietarul Centralei electrice Moldoveneşti (cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan), a anunţat planuri măreţe de extindere a producţiei şi exportului de energie electrică din regiune. Vicepreşedintele administraţiei companiei ruse, Serghei Tolstoguzov, a spus, în cadrul primului forum investiţional din Transnistria, că Inter RAO EES va continua reconstrucţia şi modernizarea Centralei de la Cuciurgan.

Planuri energetice măreţe pentru Centrala de la Cuciurgan

Potrivit presei de la Tiraspol, Serghei Tolstoguzov, a declarat că, într-o primă etapă, vor fi alocate 80 mil. USD în calitate de investiţii în capitalul social şi în modernizarea centralei, care deja ar avea posibilitatea de a funcţiona cu şase blocuri de producţie, din cele 12 instalate, iar capacitatea actuală reală este de circa 1300 MW.

Totodată, Tolstoguzov a declarat că în viitorul apropiat la Centrala de la Cuciurgan va începe construcţia unui nou bloc prin cogenerare cu abur şi gaze, ce va fi dotat cu cel mai performant echipament german şi japonez. Volumul de investiţii pentru acest proiect nu a fost precizat, dar estimările arată că ar fi nevoie de cel puţin 300 mil. USD.

În acelaşi timp, Inter RAO EES a anunţat şi despre planurile de a iniţia exportul de energie electrică produsă la Cuciurgan în Germania, Italia şi Grecia, după ce anterior a vorbit doar despre extinderea exportului în statele din Balcani. Ţinând cont de amplasamentul centralei, intenţia ruşilor este de a o transforma într-un nod energetic regional pentru Europa de Sud-Est.

Inter RAO EES intenţionează să participe şi la construcţia liniei electrice de 330 kV pe traseul Tiraspol-Râbniţa, cu o lungime de 120-150 km, care va  unifica sistemul energetic în regiunea transnistreană. De altfel, întreprinderea de stat Dnestrenergo (administrează reţelele de tensiune înaltă) a semnat un acord cu firma ucraineană Speţtehservice, pentru efectuarea studiului tehnico-economic de fezabilitate a proiectului, costul căruia a fost evaluat la 45 mil. USD, iar termenul de rambursare - 7 ani.

Realizarea proiectului va duce la o mai mare izolare a sistemului energetic din autoproclamata rmn de cel al Moldovei. Totodată, în urma realizării acestui proiect Centrala de la Cuciurgan va putea, în sfârşit, să livreze direct energie electrică şi celor două întreprinderi mari consumatori de energie – Uzina Metalurgică Moldovenească şi Uzina de Ciment de la Râbniţa.

Alte ţinte

Planurile ruşilor de la Inter RAO EES nu se termină aici. Inter RAO EES şi-a exprimat interesul şi pentru proiectul de reconstrucţie a Centralei hidroelectrice de la Dubăsari, ce are, în prezent, o capacitate de 40 MW. Potrivit lui Vasilii Kojan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din regiune, deja a fost precizată data pentru prima şedinţă de coordonare a detaliilor proiectului.

Proiectul prevede înlocuirea celor patru instalaţii hidroenergetice învechite cu altele noi cu o capacitate şi eficienţă mai mare. Realizarea lui ar duce la majorarea volumului de producţie până la 321,4 mil. kWh pe an, volum ce ar acoperi pe deplin consumul de energie electrică a consumatorilor casnici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pentru acest proiect sunt necesare investiţii de 36,4 mil. USD.

Banca Mondială şi BERD vor finanţa proiectele Inter RAO EES de acaparare a sistemului energetic al Moldovei?

Un simplu calcul arată că pentru toate acestea proiecte Inter RAO EES ar avea nevoie de circa 500 mil. USD, dar şi de dreptul de proprietate asupra acestor unităţi.

Conform unor surse, Inter RAO EES mizează şi pe o eventuală linie de creditare pe care ar putea să o obţină de la Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În orice caz, în prezent, se duc discuţii în acest sens. Întrebarea este dacă Banca Mondială şi BERD vor finanţa proiectele Inter RAO EES de acaparare a sistemului energetic moldovenesc?

De notat că luni, 8 iunie curent, Inter RAO EES a anunţat că a semnat un acord de intenţii cu grupul de companii Fouad Alghanim & Sons Co for General Trading & Contracting din Kuweit, privind realizarea în comun a unor proiecte de investiţii în infrastructura energetică din spaţiul CSI şi Orientul Apropiat. Pentru început se vorbeşte de finanţarea în comun a unor proiecte în valoare de un miliard de dolari. Nu este exclus că unii bani pentru proiectele din Transnistria să vină chiar de acolo.

Dependenţa energetică de Rusia se extinde

Ţinând cont de amplasamentul Centralei de la Cuciurgan, intenţia ruşilor este de a o transforma într-un nod energetic regional pentru Europa de Sud-Est.

Curios este că despre aceste planuri vorbea chiar ex-ministrul Apărării al Moldovei, Valeriu Pasat, în anii când era consilier la Anatoly Ciubais, pe atunci şef al monopolului rus al energiei RAO EES Rossii, monopol ce anul trecut a fost restructurat şi lichidat. Pasat a stat şi la închisoare la Chişinău pentru că ar fi promovat interesele ruseşti în Moldova.

Ultimele evoluţii politice şi economice nu numai de la Tiraspol, dar şi de la Chişinău, denotă că ruşii treptat realizează planul mai vechi de a pune mâna pe întreg sectorul energetic al Moldovei. În orice caz, cel din Transnistria este deja la cheremul ruşilor, iar după ce Moldova a renunţat să mai cumpere energie electrică din Ucraina şi a facilitat extinderea exportului de energie electrică în România, dependenţa energetică de Rusia a devenit şi mai pronunţată.

Nu este clar ce beneficii va avea Moldova de la aceste proiecte. Posibil că aceasta va mări fiabilitatea sectorului energetic al Moldovei, dar nu mai mult.

De altfel, autorităţile de la Chişinău parcă au luat apă în gură şi nici nu mai protestează faţă de aceste intenţii, fie şi măcar de ochii lumii. Nu cer nici măcar o explicaţie sau o coordonare a acestor acţiuni. Unele surse guvernamentale susţin că toate aceste proiecte ale Inter RAO EES au fost deja coordonate în cadrul discuţiilor bilaterale dintre premierul moldovean Zinaida Greceanâi şi premierului rus Vladimir Putin din noiembrie 2008 la Chişinău.

Altfel suntem predispuşi să credem că cei de la Chişinău sunt la curent cu toate aceste intenţii ale ruşilor de la Inter RAO EES. Ba chiar, în mare parte, le sprijină. Motivele reale nu sunt clare.

În orice caz, se ştie că dependenţa energetică urmează în strânsă legătură şi cu dependenţa politică.

cuvinte-cheie: Cuciurgan | RAO EES

Comentarii (0)

 

Related news

Sus