Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-09/moldovaagroindbank-obtzine-un-credit-de-15-mil-euro-de-la-efse-shi-este-in-ashteptarea-unui-alt-cred-10548.html
Data: Jun 9, 2009 (09:01)

Moldova-Agroindbank obţine un credit de 15 mil euro de la EFSE şi este în aşteptarea unui alt credit de 20 mil. de la BERD

Fondul European pentru Europa de Sud-est (EFSE) a extins cu 15 milioane de euro volumul finanţărilor oferite băncii Moldova-Agroindbank pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Acesta este al patrulea împrumut acordat băncii Moldova-Agroindbank pentru creditarea IMM-urilor şi sectorului de construcţii, după ce anterior prin instrumente de refinanţare EFSE a oferit băncii moldovene, în perioada 2006-2007, resurse de creditare estimate la circa 17 mil de euro. Astfel, EFSE a devenit cel mai mare creditor al MAIB. În plus, MAIB a beneficiat de unul din cele mai mari proiecte de asistenţă tehnică oferite de EFSE pentru lansarea activităţilor de micro-finanţare. Proiectul a început în octombrie 2007 şi a durat până în februarie 2009", se arată într-un comunicat de presă comun al MAIB şi EFSE.

Sylvia Wisniwski, Chief Operating Officer la EFSE, a declarat că MAIB este un partener pe termen lung în R. Moldova, banca demonstrând un angajament activ în cooperarea cu ÎMM, şi prin urmare a jucat un rol crucial în susţinerea acestui sector al economiei moldoveneşti. "Noul împrumut va spori prezenţa EFSE în Moldova, oferind refinanţare pentru un număr de peste 1 mie de împrumuturi acordate sectorului vizat", a mai adăugat Wisniwski.

Natalia Vrabie, Preşedintele MAIB, a menţionat că în aceste momente dificile de recesiune globală, MAIB doreşte să ofere un sprijin real clienţilor săi, oferindu-le posibilitatea de acces la creditare şi la resurse financiare pentru finanţarea afacerilor, şi prin urmare, şi economiei naţionale.

EFSE este unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii microfinanciare din lume. Până în prezent, Fondul şi-a extins creditarea către următoarele bănci: MAIB, Banca Socială, FinCom Bank, Mobiasbancă, compania Microinvest şi Corporaţia de Finanţare Rurală.

Totodată, Banca Europeană penru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat că examinează posibiliarea acordării MAIB a unei linii de credit în valoare de 20 mil. euro. Decizia privind acordarea acetsui îmrumut va fi luată de consiliul directorilor BERD la 14 iulie 2009.

Împrumutul va fi acordat în două tranşe, în vederea acordării de credite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM). Resursele financiare vor fi utilizate de către MAIB pentru a acorda finanţări pe termen mediu şi lung companiilor private pentru activitatea de producere, investiţii, comerţ, servicii şi necesităţi de mijloace circulante.

“Având in vedere accesul limitat al băncilor din Moldova la sursele de finanţare la termen, această linie de credit va avea un impact important asupra susţinerii economiei reale din Republica Moldova”, se arată în comunicatul BERD.

BC “Moldova Agroinbank” SA (MAIB), este o bancă comercială privată ce funcţionează în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova. La sfârşitul anului 2008, volumul total al activelor a fost de 510,.7 milioane Euro şi capitalul total băncii de 94,1 milioane Euro. Raportul de audit pe anul 2008 arăta un profit net de 22 milioane Euro. La sfîrşitul lui martie 2009, baza de clienţi ai băncii depăşea 507 mii clienţi, companii şi persoane fizice.