Trimite e-mail | Printeaza
IT
09.06.2009

Moldova se situează pe locul doi în CSI după nivelul de reglementare în telecomunicaţii

Moldova are un nivel mediu de corespundere la normele europene în domeniul comunicaţiilor electronice şi se situează pe locul doi în CSI, după Georgia. Porivit unui studiu realizat de BERD, Moldova este prima în CSI care aplică regimul de autorizare generală, regim care simplifică intrarea doritorilor pe piaţă.

Totodată, autorii studiului notează că Republica Moldova se află la începutul implementării reformelor privind reglementarea mediului operaţional şi recomandă aplicarea mecanismelor de salvgardare a concurenţei.

Studiul conţine o analiză comparativă a cadrului de reglementare din 29 de ţări din Europa, CSI şi din Mongolia în ceea ce priveşte corespunderea acestuia normelor europene în domeniul comunicaţiilor electronice, precum şi recomandări privind implementarea reformelor ce se impun. Criteriile de apreciere a gradului de corespundere vizează cadrul de reglementare, accesul la piaţă şi mediul operaţional. Prezentarea studiului a fost făcută la finele lunii mai la Tbilisi, Georgia, eveniment la care a participat şi o delegaţie a ANRCETI.

Totodată, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) Sergiu Sâtnic a comunicat că până la finele anului curent va fi pus în aplicare un nou mecanism de salvgardare a concurenţei pe piaţa comunicaţiilor electronice, mecanism prevăzut de legislaţia în vigoare şi de recomandările recente ale BERD.

Sergiu S\tnic a explicat că BERD are în vedere, în primul rând, mecanismul de determinare a operatorilor cu putere semnificativă pe pieţele relevante şi de punere în sarcina lor a unor obligaţii speciale preventive pentru ca aceştia să nu poată distorsiona concurenţa pe pieţele date. El a precizat că acest mecanism este stabilit de Regulamentul privind identificarea şi analiza pieţelor relevante şi desemnarea furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice cu putere semnificativă pe aceste pieţe, care a intrat în vigoare în februarie curent. Directorul Agenţiei a adăugat că acest fapt nu este consemnat  de BERD pentru că studiul a fost efectuat în perioada ianuarie - iunie 2008.

În acest context, Sergiu Sâtnic a menţionat că Agenţia a aprobat deja lista pieţelor relevante şi efectuează în prezent analiza pieţelor după care va desemna furnizorii cu putere semnificativă pe aceste pieţe şi le va impune obligaţii preventive menite să protejeze concurenţa.  El a precizat că aceste obligaţii ţin de asigurarea interconectării şi accesului pentru furnizorii concurenţi, a transparenţei şi nediscriminării, publicarea unor oferte de referinţă pentru interconectare şi acces, orientarea la costuri a serviciilor date, aplicarea evidenţei contabile separate, etc. Aceste lucrări urmăresc scopul de a înlătura barierele existente în calea furnizării reţelelor,  serviciilor şi a infrastructurii asociate, a crea condiţii pentru o concurenţă echitabilă între „jucătorii" de pe piaţă, a accentuat Sîtnic. El a mai spus că Agenţia a inclus în lista sa de priorităţi pe termen scurt şi mediu stabilirea indicatorilor de calitate a serviciilor de comunicaţii electronice, adoptarea regulamentelor cu privire la serviciul universal, asignarea frecvenţelor radio pentru utilizare neguvernamentală, implementarea portabilităţii numerelor telefonice, sarcini care decurg din recomandările BERD.

 

 

cuvinte-cheie: telecomunicatii | BERD | ANRCETI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus