Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.06.2009

Lukaşenko: Apropierea de UE este obiectivul strategic al Belarusului

Apropierea de Uniunea Europeană este obiectivul strategic al Belarusului, a declarat, luni, preşedintele acestei foste republici sovietice, Aleksandr Lukaşenko, ale cărui relaţii cu aliatul său tradiţional, Rusia, au devenit tensionate în ultimele săptămâni.

"Trebuie să fiţi absolut siguri că tot ceea ce se întâmplă cu partenerii noştri occidentali, Uniunea Europeană, nu reprezintă o măsură efemeră, realizarea viziunii noastre strategice", a declarat el, potrivit preşedinţiei, cu ocazia unei întâlniri avute cu şeful diplomaţiei slovene, Samuel Zbogar.

Recent, UE a invitat Belarusul să participe la proiectul ei de Parteneriat Estic menit să dezvolte relaţiile europenilor cu şase membri ai fostei Uniuni Sovietice, proiect care nemulţumeşte Rusia.

"Motivaţia noastră este simplă: schimburile comerciale dintre Belarus şi UE sunt în prezent aproape la acelaşi nivel ca şi cele cu Rusia", a subliniat liderul belarus, considerat multă vreme un paria de Uniunea Europeană, care îi reproşează bilanţul dezastruos în materie de democraţie.

Relaţiile ruso-belaruse s-au deteriorat pe măsură ce autorităţile de la Minsk s-au apropiat de UE. Ultimul episod datează de sâmbătă, când Rusia a anunţat o interdicţie a importurilor de lapte belarus după o serie de declaraţii incomode ale lui Lukaşenko faţă de Moscova. MEDIAFAX.

cuvinte-cheie: Belarus | Lukasenko

Comentarii (0)

 

Related news

Sus