Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-09/fmi-mentzine-estimarea-privind-redresarea-economiei-mondiale-in-2010-10551.html
Data: Jun 9, 2009 (09:09)

FMI menţine estimarea privind redresarea economiei mondiale în 2010

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a menţinut, luni, estimarea privind redresarea economiei mondiale în prima jumătate a anului 2010, dar a avertizat în privinţa riscurilor şi a necesităţii de consolidare a situaţiei financiare a băncilor.

"Indiferent de politicile economice, datele privind creşterea economică şi şomajul vor fi proaste în 2009", a afirmat Strauss-Kahn la o conferinţă la Montreal.

El a arătat că cel mai credibil scenariu este că redresarea va avea loc în prima jumătate a anului 2010. Momentul de inversare a trendului economic va avea loc în septembrie-octombrie 2009, iar creşterea va începe la sfârşitul anului.

Concretizarea prognozei FMI depinde de aplicarea de către state a strategiilor corespunzătoare", a adăugat Strauss-Kahn, avertizând că cel mai mare risc este ca procesul de eliminare a activelor toxice din sistemele bancare să dureze prea mult.

Experienţa FMI în situaţiile anterioare de criză au dovedit că "redresarea nu poate avea loc până când nu este finalizat procesul de curăţare a balanţelor contabile din sectorul financiar", a mai spus şeful FMI.

El a avertizat totodată că economii emergente precum Mexic, Columbia şi Polonia au deficite de finanţare uriaşe care, dacă nu sunt rezolvate, le pun în pericolul de a intra în incapacitate de plată, iar problemele se pot extinde la nivel regional sau mondial.

Strauss-Kahn a precizat că nu este vorba de aplicarea unor politici incorecte în aceste ţări, ci de reducerea intrărilor de capital, ca efect al crizei.

Şeful FMI a mai spus că recesiunea economică din cele mai sărace ţări ale lumii poate conduce uşor la tulburări sociale, instabilitate şi chiar război, probleme care se pot extinde la nivelul economiei mondiale, chiar dacă, în mod normal, acele state au o influenţă redusă pe pieţele financiare.

Fondul este pe cale să creeze un sistem de avertizare timpurie, pentru a atenua impactul viitoarelor crize financiare.

Strauss-Kahn a arătat că unele ţări sunt reticente faţă de ideea publicării de informaţii privind sistemele lor bancare, dar că Fondul va pregăti sistemul de avertizare înainte de întâlnirile care vor avea loc la Istanbul în această toamnă. MEDIAFAX