Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-08/raportorii-apce-pentru-moldova-vor-sosi-la-chishinau-la-10-iunie-10539.html
Data: Jun 8, 2009 (21:11)

Raportorii APCE pentru Moldova vor sosi la Chişinău la 10 iunie

Raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru R.Moldova vor sosi la Chişinău la 10 iunie, conform prevederilor rezoluţiei 1666 pe tema funcţionării instituţiilor democratice din această ţară, potrivit unui comunicat al instituţiei.

În cursul vizitei, Josette Durrieu (Franţa) şi Egidijus Vareikis (Lituania) se vor întâlni cu preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, cu reprezentanţii majorităţii şi opoziţiei parlamentare, cu procurorul general Valeruiu Gurbulea şi cu reprezentanţii comunităţii diplomatice şi a societăţii civile, potrivit comunicatului.

Vizita celor doi oficiali de la Strasbourg intervine chiar în ziua în care la Chişinău ar putea fi anunţată data alegerilor anticipate. Parlamentul este convocat în şedinţă plenară pentru a discuta despre premier şi componenţa guvernului. Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin a declarat că nu va stabili data alegerilor anticipate până când legislativul nu va învesti un nou guvern.

Parlamentul Republicii Moldova, ales la 5 aprilie, urmează să fie dizolvat, conform Constituţiei, după ce deputaţii nu au reuşit, din cauza boicotului partidelor de opoziţie, să-l aleagă pe noul şef al statului.

La sfârşitul lunii aprilie, Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis i-au scris preşedintelui Vladimir Voronin şi preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, cerând informaţii detaliate despre evenimentele postelectorale de la Chişinău. "Am luat notă de multe rapoarte din partea unor organizaţii neguvernamentale şi din surse politice privitoare la încălcarea drepturilor omului, presupuse acte comise de poliţie în timpul evenimentelor din 6-8 aprilie", se spunea în mesajul trimis. Cei doi au solicitat informaţii complete despre evenimente, despre acţiunile poliţiei şi măsurile luate de autorităţile competente din R. Moldova pentru investigarea şi sancţionarea încălcărilor demonstrate ale drepturilor omului.

Proiectul de rezoluţie elaborat de cei doi raportori notează că procesul electoral din R. Moldova a fost marcat de mai multe vicii semnificative de procedură, că televiziunea de stat nu a făcut distincţie între acţiunile de serviciu ale oficialilor de stat şi activităţile lor de campanie, iar atmosfera de campanie a fost afectată de frecventele acuze de intimidare la adresa alegătorilor şi a candidaţilor, precum şi de folosirea necuvenită a resurselor administrative. Documentul notează însă că alegerile au fost considerate în general corecte de observatori.

Raportul regretă acţiunile violente din 7 aprilie, dar şi graba cu care preşedintele Vladimir Voronin a învinovăţit opoziţia şi România de lovitură de stat. "În special preşedintele Voronin a afirmat că autorităţile române sunt implicate în organizarea revoltelor. În acest punct, suntem deosebit de îngrijoraţi în legătură cu grava degradare a relaţiilor dintre Moldova şi România", se arată în proiectul de rezoluţie, care detaliază măsurile luate de Chişinău împotriva României, între care expulzarea ambasadorului, introducerea vizelor sau restricţiile impuse libertăţii presei, mai ales celei române. Documentul aminteşte şi de reacţia "aspră" a Bucureştiului prin discursul rostit de preşedintele Traian Băsescu în Parlament, în care a anunţat simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei pentru moldoveni. NewsIn.