Trimite e-mail | Printeaza
Externe
08.06.2009

Partidul suedez al Piraţilor intră în Parlamentul European - rezultate parţiale

Partidul suedez al Piraţilor intră în Parlamentul European - rezultate parţiale

Partidul Piraţilor, care îşi propune să apere libertăţile utilizatorilor de Internet şi susţine schimbul de fişiere în reţea, va intra în Parlamentul European, după ce a obţinut 7,1 la sută din voturi la alegerile europene, conform rezultatelor parţiale anunţate la Stockholm, relatează AFP.

Fondat în 2006, partidul şi-a triplat numărul de membri după condamnarea la câte un an de închisoare a patru dintre administratorii site-ului suedez de file-sharing The Pirate Bay.

Cu 15,9 la sută din voturi (faţă de 18,3 la sută în 2004), principalul membru al coaliţiei de guvernare de centru-dreapta, partidul Moderaţilor, a obţinut un rezultat slab, la puţin peste un an de la alegerile legislative.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate la numărarea a jumătate dintre voturi, social-democraţii, aflaţi în opoziţie, s-au clasat pe primul loc, cu 27,9 la sută din voturi, faţă de de 24,6 la sută în 2004.

Şi partidul ecologist a obţinut un rezultat mai bun decât în 2004, cu 9,6 faţă de 6 la sută din voturi, în detrimentul Partidului Stângii, care a obţinut numai 6 la sută din voturi, faţă de 12,8 la sută la alegerile europene precedente.

În total, cele patru partide ale majorităţii de centru-dreapta (moderaţi, centru, creştin-democraţi şi liberali) dispun de 39,4 la sută din voturi, în timp ce cele trei partide de opoziţie (social-democraţi, ecologişti şi stânga) au obţinut 43,5 la sută din voturi.

Suedia va dispune de 18 deputaţi în viitorul Parlament European.

cuvinte-cheie: partidul piratilor

Comentarii (0)

 

Sus