Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-05/rom-nia-ashteapta-conditzii-de-normalitate-pentru-a-propune-un-nou-ambasador-in-moldova-diaconescu-10518.html
Data: Jun 5, 2009 (13:49)

România aşteaptă condiţii de normalitate pentru a propune un nou ambasador în Moldova - Diaconescu

România aşteaptă organizarea Guvernului de la Chişinău şi speră ca apoi, pe canale diplomatice şi în condiţii de normalitate, să stabilească momentul unei noi propuneri pentru funcţia de ambasador la Chişinău, a declarat joi ministrul Cristian Diaconescu, transmite NewsIn.

"Aşteptăm organizarea Guvernului şi a autorităţilor de la Chişinău, după care, abordând pe canale diplomatice, în condiţii de normalitate, sperăm noi, relaţiile cu statul vecin, vom putea stabili momentul promovării unei alte candidaturi", a spus şeful diplomaţiei române, Cristian Diaconescu, întrebat despre nominalizarea unui nou ambasador pentru R. Moldova.

Republica Moldova l-a expulzat pe ambasadorul român Filip Teodorescu şi pe un consilier al acestuia, Ioan Gaborean, în timpul protestelor din aprilie, după ce a acuzat România de implicare în protestele violente care au avut loc după victoria comuniştilor la alegerile legislative.

Autorităţile române s-au mobilizat atunci foarte rapid şi au făcut prompt o altă propunere, diplomatul Mihnea Constantinescu, care a şi fost avizat favorabil de Parlament. Chişinăul a respins însă această propunere, într-un gest care a fost calificat de partea română drept "ostentativ şi inamical". În repetate rânduri, ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat că România va mai aştepta, înainte de a face o nouă propunere în acest sens.

Republica Moldova şi-a rechemat ambasadorul de la Bucureşti, Lidia Guţu, tot în timpul protestelor şi nu a făcut nicio propunere pentru înlocuirea acestuia.