Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.06.2009

Prima Reuniune Anuală a CRC aprobă Raportul Anual al Secretarului General şi Programul Strategic de Lucru al organizaţiei

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:2.0cm 42.5pt 2.0cm 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Prima Reuniune Anuală a Consiliului Regional de Cooperare (CRC), care a avut loc joi, 4 iunie, la Chişinău, a aprobat Raportul Anual al Secretarului General al CRC cu privire la cooperarea în cadrul Europei de Sud-est şi Programul Strategic de Lucru al organizaţiei pentru 2009 – 2010.

                          

La reuniunea, organizată împreună cu Preşedinţia în exerciţiu a Republicii Moldova la Procesul de Cooperare pentru Europa de Sud-est (SEECP), s-a discutat despre cooperarea regională în Europa de Sud-est pe parcursul anului trecut, rezultatele obţinute în primul an de activitate al CRC, şi despre provocările care vor urma, inclusiv căile pentru depăşirea efectelor actualei crize economice globale în Europa de Sud-est.

 

„De la fondarea sa în februarie 2008, CRC s-a concentrat asupra consolidării progresului economic şi social în Europa de Sud-est, continuarea promovării valorilor şi reformelor democratice, susţinerii în realizarea aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale tuturor membrilor săi”, a menţionat Hido Biscevic, Secretarul General al organizaţiei. “Suplimentar, CRC a activat pentru a consolida dialogul instituţional cu Uniunea Europeană, promova Europa de Sud-est în calitate de partener de încredere pe arena internaţională şi consolida o cooperare veritabilă în regiune”.

 

“Cooperarea regională şi eforturile de implicare a CRC şi a Secretariatului său au câştigat susţinere politică deplină la cel mai înalt nivel politic. În acelaşi timp, CRC s-a conturat drept interlocutor cheie al Uniunii Europene şi comunitate internaţională mai largă pentru abordarea subiectelor ce ţin de cooperarea regională în Europa de Sud-est”.

 

CRC a lansat un proces de networking printre membrii CRC din Europa de Sud-est, Comisia Europeană şi instituţiile financiare internaţionale, care a rezultat în identificarea ideilor de proiecte din partea membrilor CRC din Europa de Sud-est. În luna mai, un Portofoliu de Proiecte al CRC, care cuprinde 22 de Idei de Proiecte Preliminare, a fost propus Comisiei pentru posibilă finanţare în cadrul Instrumentului pentru Asistenţă de Preaderare (IAP) 2010 pentru beneficiari multipli.

 

Mai mult decât atât, o conferinţă privind perspectivele de dezvoltare a Balcanilor de Vest,  va fi organizată în decembrie curent la Bruxelles, de către viitoarea Preşedinţie a Suediei la Consiliului Uniunii Europene şi de Comisia Europeană, cu implicarea CRC. Conferinţa va pune în discuţie impactul crizei financiare în regiune, progresul procesului de extindere, precum şi cooperarea regională, cu accent deosebit pe promovarea proiectelor trans-regionale în domeniile energetic, de transport şi infrastructură.

 

Reuniunea Anuală CRC precedă cu o zi Summit-ul SEECP  şi este co-prezidată de Secretarul General şi de Ministrul de Externe al Preşedinţiei în exerciţiu a SEECP şi se întruneşte înalţi funcţionari. Reuniunea Anuală asigură coordonarea şi dezvoltarea strategică a proceselor de cooperare regională, reexaminează şi susţine Raportul Anual al Secretarului General cu privire la cooperarea regională în Europa de Sud-est şi Programul Strategic de Lucru pentru anul viitor.

cuvinte-cheie: Consiliul Regional de Cooperare | SEECP

Comentarii (0)

 

Related news

Sus