Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2009

CEC se va consulta cu fracţiunile parlamentare privind defăşurarea alegerilor paralamentare anticipate

Comisia Electorală Centrală va organiya vineri, 5 iunie, consultaţii cu fracţiunile parlamentare referitor la organizarea şi desfăşurarea alegerilor anticipate ale Parlamentului Republicii Moldova din acest an.

La şedinţă urmează să participe Vladimir Ristovski, Reprezentantul Special al Secretariatului General al Consiliului Europei în Republica Moldova şi Kalman Miszei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene în Moldova.

Data alegerilor parlamentare anticipate încă nu a fost fixată. Preşedintele în exerciţiu al Moldovei Vladimir Voronin a declarat că ba decreta data alegerilor numai după desemnarea noului Guvern.

Amintim că la 3 iunie, Zinaida Greceanîi a fost desemnată prin decret prezidenţial în calitate de premier. Ea urmează să prezinte componen'a Cabinetului de miniştri şi programul Guvernului la următoarea şedinţă a Parlamentului, ce va avea loc pe 10 iunie.

Parlamentul instalează Guvernul cu majoritatea simplă de voturi – 52 (din 101). Şeful statului numeşte Guvernul. Ulterior, membrii Cabinetului de Miniştri depun jurământul în faţa preşedintelui Republicii Moldova.

Potrivit constituţiei Republicii Moldova, alegerile parlamentare pot avea loc cel mult de două ori pe an.

Alegerile parlamentare anticipate au fost anunţate de către fostul şef al statului, după ce deputaţii au eşuat de două ori să aleagă noul şef al statului. Pentru alegerea noului preşedinte nu a fost suficient un vot. Preşedintele este ales cu votul a 61 de deputaţi. Nici un partid din actualul Parlament nu a obţuinut 61 de mandate, iar cele trei partide din opoziţie (cu 41 de mandate) au refuzat să voteze candidaturile PCRM, care au obţinut 60 de mandate.

Potrivit unor analişti politici, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc în august-septembrie.

cuvinte-cheie: CEC | alegeri | anticipate

Comentarii (0)

 

Related news

Sus