Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-03/singura-p-rghie-prin-care-rusia-mai-poate-influentza-moldova-este-datoria-pentru-gaz-spune-un-expert-10469.html
Data: Jun 3, 2009 (05:26)

Singura pârghie prin care Rusia mai poate influenţa Moldova este datoria pentru gaz, spune un expert rus

Rusia nu mai are decât o pârghie pentru a influenţa Republica Moldova şi anume datoriile pentru gazul rusesc, care reprezintă circa 700 milioane de dolari, consideră un expert rus citat de agenţia Novîi Reghion.

"Republica Moldova are datorii pentru gazul rusesc de 681 milioane de dolari, din care 640 milioane de dolari reprezintă datoria Transnistriei", a spus vice-preşedintele unui centru de analiză din cadrul Universităţii de Stat de la Moscova Aleksandr Karavaev. "Şeful Moldovagaz şi-a exprimat deja temerile că Gazprom ar putea să preia controlul asupra sistemului moldovean de transport al gazului", a mai spus el. "În ce măsură va influenţa acest lucru asupra politicii interne din Republica Moldova este greu de spus, dar de regulă astfel de conflicte şi lupta pentru putere se corelează", a mai adăugat expertul.

Republica Moldova şi-a fixat încă din 2002 obiectivul de a se integra în UE şi nu intenţionează să renunţe la acesta, reaminteşte un expert din cadrul Institului pentru Vecinătatea Rusă Vitali Juravliov.

"Vectorul european al Moldovei există încă din 2002, după venirea la putere a PCRM. Deşi avem semnat un acord de prietenie şi cooperare, toate puterile politice care au intrat în lupta politică la Chişinău diferă doar prin metodele de acţiune în această direcţie. Moldova practic nu are o altă cale în afară de cea de integrare în UE", a spus expertul rus.

El consideră că, în această situaţie, susţinerea acordată de Rusia lui Voronin, care duce o politică de integrare în UE, este lipsită de sens, întrucât nu va avea o influenţă decisivă asupra rezultatului alegerii preşedintelui ţării. Expertul consideră Rusia nu ar trebui să încerce să-l susţină nici pe Voronin, nici pe altcineva şi cel mai bine ar fi să se distanţeze de aceste procese. "Rusia nu are ce câştiga în Moldova, însă poate pierde Transnistria", consideră expertul rus.

Directorul Institutului Internaţional de Expertiză Politică Evgheni Mincenko a spus că nu are încredere în statutul de neutralitate care este prevăzut în Constituţia Moldovei şi că este posibilă repetarea situaţiei din Ucraina, care şi-a consolidat colaborarea cu NATO în ultimii ani. NewsIn.