Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-03/putin-livrarile-de-gaze-spre-europa-prin-ucraina-ar-putea-fi-oprite-in-iunie-sau-iulie-10491.html
Data: Jun 3, 2009 (21:22)

Putin: Livrările de gaze spre Europa, prin Ucraina, ar putea fi oprite în iunie sau iulie

Livrările de gaze ale Rusiei către Europa, prin intermediul Ucrainei, ar putea fi oprite la sfârşitul lunii iunie sau începutul lui iulie, dacă oficialii de la Kiev nu vor plăti gazele stocate în depozitele subterane, a avertizat miercuri premierul rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.

"Gazprom va livra doar gazele plătite în avans. Fără gazele pompate în unităţile de stocare, Ucraina va fi obligată să recurgă la gazele destinate tranzitului", a afirmat Putin la o conferinţă de presă susţinută la Helsinki.

Acest fapt ar putea conduce la sistarea livrărilor de gaze care tranzitează Ucraina către Europa, la sfârşitul lui iunie sau începutul lui iulie, a avertizat Putin.

Rusia ar putea pretinde Ucrainei să plătească în avans gazul pe care îl cumpără, au declarat miercuri preşedintele şi premierul rus, în contextul în care Moscova avertizează că dificultăţile de plată ale Kievului ar putea lăsa din nou Europa fără gaz.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a însărcinat pe vicepremierul Igor Secin să demareze negocierile cu partea ucraineană şi UE în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor pentru gazul rusesc. În acelaşi timp, Medvedev a reamintit Kievului de posibilitatea sancţiunilor pentru nerespectarea acordurilor cu Moscova în domeniul energetic, potrivit Interfax.

El a avertizat că în cazul în care acordul nu va fi respectat, Rusia va fi nevoită să introducă sancţiuni, care constă în trecerea la plata integrală în avans pentru gazul ce urmează să fie livrat. Şi premierul rus Vladimir Putin subliniase într-o conferinţă de presă de la Helsinki, unde se află în vizită, că la prima abatere de la efectuarea plăţilor, Gazprom are dreptul să ceară plata în avans părţii ucrainene. "Dacă nu se vor face plăţile în avans, nu va fi nici gaz", a spus el. Putin a adăugat că Gazprom va furniza exact cantitatea de gaz care va fi achitată.

De câteva săptămâni deja, Moscova repetă că există ameninţarea unei noi întreruperi a livrărilor sale către Ucraina, după criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de două săptămâni. Potrivit Gazprom, compania ucraineană Naftogaz nu şi-a putut plăti ultimele facturi cu banii primiţi în avans de la Moscova pentru taxele de tranzit plătite de Rusia Ucrainei. Gazprom afirmă că a plătit deja toate taxele de tranzit pentru 2009 şi refuză să plătească mai mult. În acest context, depozitele ucrainene, aproape golite la criza din ianuarie, nu au putut fi reumplute aşa cum ar fi trebuit pentru toamnă şi iarnă.

Vicepremierul rus Igor Secin a declarat tot miercuri că Moscova nu este pregătită să furnizeze Kievului un credit pentru cumpărarea gazului destinat umplerii depozitelor subterane. În cadrul întrevederii cu preşedintele Dimitri Medvedev, el a anunţat că "Guvernul Ucrainei şi Naftogaz s-au adresat părţii ruse cu cererea de a le oferi un credit de 4,2 miliarde dolari pentru cumpărarea a circa 19,5 miliarde de metri cubi de gaz. Însă Gazprom deja a tranferat pentru tranzitul gazului prin Ucraina 2,15 miliarde de dolari. Această sumă este suficientă pentru asigurarea tranzitului de gaz prin Ucraina până în februarie 2010 inclusiv, a spus Secin.