Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2009

Organizaţiile neguvernamentale de media protestează împotriva deciziei CCA de a scoate la concurs frecvenţele PRO TV Chişinău

„Acţiunea CCA este cu atât mai neîntemeiată, cu cît frecvenţele pe care emite PRO TV Chişinău se află în litigiu în Curtea Supremă de Justiţie, după ce postul respectiv a acţionat în judecată refuzul CCA, în decembrie 2008, de a prelungi de drept licenţa de emisie, aşa cum prevede legislaţia”, se arată într-o declaraţie semnată de ONG de media.

În declaraţie se menţionează că  CCA nu a formulat la adresa PRO TV Chişinău pretenţii privind respectarea Codului audiovizualului şi a condiţiilor prevăzute de licenţă, iar conform datelor monitorizărilor efectuate de mai multe organizaţii neguvernamentale în ultimii ani, postul PRO TV Chişinău este unul dintre puţinele care reflectă evenimentele de interes public de pe poziţii pluraliste, oferind telespectatorilor informaţie echidistantă şi echilibrată

Potrivit Art. 24 din Codul Audiovizualului (1), “licenţa de emisie se prelungeşte de drept radiodifuzorului, la solicitare, dacă acesta a activat în conformitate cu prevederile prezentului cod şi a respectat, pe parcursul termenului de validitate a licenţei de emisie, condiţiile prevăzute în ea”. Totodată, Art. 26 al Regulamentului cu privire la procedura şi condiţiile de eliberare a licenţelor de emisie şi a autorizaţiilor de retransmisie, adoptat prin hotărâre de Parlament la 28.12.2006, anulează dreptul radiodifuzorilor de a-şi prelungi de drept licenţele de emisie. Pe de o parte, faptul că o hotărâre a Parlamentului modifică o prevedere a unei legi organice – Codul audiovizualului, adoptată cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, vine în contradicţie cu Constituţia R. Moldova, iar pe de altă parte, încalcă normele europene prin aplicarea discriminatorie a legii faţă de radiodifuzorii locali. Această restricţie a fost contestată la Curtea Constituţională, care nu s-a pronunţat deocamdată asupra constituţonalităţii ei.

„Atenţionăm CCA asupra responsabilităţii ce-i revine în procesul dezvoltării audiovizualului autohton prin sprijinirea radiodifuzorilor în condiţiile legii şi prin promovarea interesului public.

Organizaţiile mass-media fac apel către CCA să acţioneze în spiritul legii, cu responsabilitate şi respect pentru interesul cetăţenilor şi îndeamnă membrii CCA ca, prin acţiunile lor, să nu faciliteze încercările puterii de a elimina de pe piaţa informaţională din RM unul din posturile independente, neafiliate politic, lipsindu-i pe cetăţeni de surse alternative şi credibile de informare în preajma unei noi eventuale campanii electorale”, se mai arată în declaraţie semnată de Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul „Acces-info”, Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, Asociaţia Presei Electronice APEL, Comitetul pentru Libertatea Presei.

cuvinte-cheie: CIJ | media | declaratie | PRO TV

Comentarii (0)

 

Related news

Sus