Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2009

Reuters: scenarii privind evolutiile viitoare pe scena politica moldoveana

Eventualele tulburari ar putea duce la o implicare mai mare a Rusiei

Într-o analiză publicată după eşecul primei tentative de alegere a noului preşedinte al Moldovei, agenţia Reuters a încercat să anticipeze care vor fi următoarele evoluţii politice de la Chişinău, propunind câteva scenarii pentru următoarele luni pe scena politică moldoveană.

Primul este mai scurt şi mai improbabil: comuniştii vor găsi aşa-numitul „vot de aur" în rândurile opoziţiei, iar candidatul preferat de Vladimir Voronin îi va urma la preşedinţie. În acest caz, scrie Reuter, succesorul lui Voronin nu va avea o misiune uşoară, pentru că va avea de apucat „taurul de coarne" în chestiunea transnistreană şi va avea de înfruntat o criză economică tot mai profundă, în întreaga regiune.

Dacă preşedintele nu se alege nici din a doua încercare, continuă agenţia Reuter, atunci parlamentul va trebui dizolvat şi se vor organiza alegeri anticipate.
Este însă improbabil ca acestea să aducă vreo schimbare radicală. Dacă opoziţia va căpăta acces real la mass media, aşa cum au cerut monitorii occidentali, ea ar putea obţine mai multe voturi, dar nu destule pentru a răsturna echilibrul de forţe. S-ar putea naşte astfel o nouă criză.

A treia posibilitate ar fi ca preşedintele Voronin să se folosească de o omisiune din constituţie pentru a rămâne la putere, cel puţin un timp. Legea fundamentală a Moldovei nu prevede data la care trebuie organizate alegerile parlamentare anticipate, dacă alegerea preşedintelui ţării eşuează repetat. Voronin, scrie Reuters, ar putea exploata această portiţă rămânînd preşedinte interimar pe durată nedefinită.

O asemenea încercare ar fi condamnată de opoziţie, care l-a acuzat deja pe şeful statului de uzurparea puterii. Iar eventuala confruntare politică ar putea provoca reluarea protestelor de stradă. În acest caz, Uniunea Europeană, care până acum a cam stat cu mâinile în sân, ar fi nevoită să intervină. Şi eventualele tulburări ar putea duce la o implicare mai mare a Rusiei, care a salutat rezultatul alegerilor parlamentare şi felul cum a gestionat criza preşedintele Voronin.

Sursa: Europa libera

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus