Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-02/pldm-cere-conservarea-cladirilor-preshedintziei-shi-parlamentului-10452.html
Data: Jun 2, 2009 (11:40)

PLDM cere conservarea clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută, marţi, 2 iunie, preşedintele PLDM Vlad Filat a declarat că banii destinaţi pentru reconstrucţia şi modernizarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului urmează a fi utilizaţi în scopul evitării restanţelor salariale, procurării şi instalării sistemelor de irigare în agricultură.

"Fără subvenţii şi fără o politică judicioasă de asigurare a accesului producătorilor agricoli la pieţe de desfacere avantajoase şi stabile, agricultura înregistrează cel mai serios declin din ultimile decenii. Sute de mii de hectare de pământ arabil rămân neprelucrate, doar 6,7% din suprafeţe sunt irigate, iar procesele de consolidare a terenurilor pe principii economice au fost stopate. Guvernul nu şi-a onorat promisiunile privind restituirea TVA la exportul producţiei agricole şi a blocat Fondul de susţinere a agriculturii care prevede un şir de facilităţi pentru producătorii agricoli", s spus Filat.

Preşedintele PLDM a menţionat că în pofida declaraţiilor ultraoptimiste ale guvernanţilor în perioada campaniei electorale, situaţia în economia naţională este foarte gravă, se înregistrează închiderea întreprinderilor mici şi mijlocii, micşorarea numărului locurilor de muncă, reducerea veniturilor la bugetele locale. "În aceste condiţii este inadmisibilă cheltuirea banilor publici pe proiecte care nu au atribuţie directă la achitarea salariilor şi la investiţile în economia reală. Cu atât mai mult nu este justificată cheltuirea a peste jumătate de miliard de lei pentru reconstrucţia şi modernizarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului", a declarat Vlad Filat.

În scopul redresării situaţiei social-economice şi a evitării acumulării de restanţe salariale la bugetele locale, Partidul Liberal Democrat din Moldova cere deblocarea procesului de restituire a TVA la export pentru agricultori, deblocarea Fondului de susţinere a agriculturii care prevede restituirea TVA la procurarea fondurilor fixe, produselor fitosanitare şi îngrăşămintelor, la comercializarea producţiei agricole, stoparea cheltuielilor auxiliare care nu sunt legate de salarizare şi investiţii capitale şi conservarea edificiilor Preşedinţiei şi Parlamentului.