Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-02/moldova-risca-sa-ram-na-fara-gazoducte-10449.html
Data: Jun 2, 2009 (09:05)

Moldova riscă să rămână fără gazoducte

Din cauza datoriilor mari ale Transnistriei pentru consumul de gaze Concernul rus „Gazprom” ar putea adjudeca activele întreprinderii moldo-ruse “Moldovagaz”, iar sistemul de gazoducte ar putea trece în proprietatea “Gazprom”-uliu, transmite RBC cu referire la preşedintele consiliului de administrare a SA “Moldovagaz” Alexandr Gusev.
 
 
Potrivit lui Gusev, dacă „Gazprom” va adjudeca toate datoriile pentru gaze, inclusiv datoria Transnistriei, atunci concernul ar putea prelua toată proprietatea „Moldovagaz”, va deveni proprietatul de drept al întreprinderii, iar „Moldovagaz” va rămâne fără active, fără gazoductele magistrale, şi în consecinţă, va inceta să existe.

Gusev a menţionat că Gazprom ar putea, de asemenea, să limiteze livrările de gaze către Moldova, în conformitate cu nivelul real de achitări sau să sisteze complet asigurarea ţării cu gaze.

„Deocamdată nu avem informaţii că situaţia va evolua critic, şi că putem sp fim deconectaţi de la gaze din cauza datoriilor Transnistriei. Ne străduim să nu admitem acest fapt, dar nu putem nici să excludem această posibilitate”, a spus Gusev.

Anterior, Gusev a comunicat că nivelul de achitare a Transnistriei pentru gazele ruseşti, consumat în 2008, a constituit cicra 16%. El a menţionat că în regiunea transnistreană au fost livrate gaze în vloare de 352 mil. USD, dar au fost achitate doar 55 mil. USD.

Gusev a accentuat că Transnistria continuă să comercializeze gaze consumatorilor finali la preţuri ce sunt cu 60% mai mici decât preţul de achiziţie. În consecinţă, pierderile directe din vânzarea gazelor în Transnistria în 2008 au constituit 236 mil. USD.

Totodată,. Gusev a spus că în 2008, consumul de gaze în Trasnistria s-a majorat cu 6%, din cauza majorării consumului de gaze la CERS Moldovenească, care exportă energie electrică.

Datoria totală de bază a SA „Moldovagaz”, fără penalităţi, în 2008 s-a majorat cu 297 mil. USD, constituind 1mlrd. 343 mil. USD la începutul anului 2009.

Preţul mediu de achiziţie a gazelor pentru Moldova în 2008 a constituit 232,37 dolari SUA pentru 1 mie metri cub, depăşind indicatorul anului 2007 (172,89 dolari SUA) cu 34,4%.


Precum a comunicat anterior ministrul adjunct în exerciţiu al Economiei şi Comerţului Tudor Copaci, preţul gazelor naturale ruseşti pentru Moldova în trimestrul II al anului 2009 constituie 249,44 dolari SUA pentru o mie metri cub de gaze. În trimestrul I al anului 2009 preţul la gazelle ruseşti pentru Moldova a constituit 332,6  dolari SUA pentru 1 mie metri cubi.