Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-02/de-la-1-iunie-cetatenii-romani-pot-calatori-in-elvetia-doar-cu-buletinul-10454.html
Data: Jun 2, 2009 (11:45)

De la 1 iunie cetatenii romani pot calatori in Elvetia doar cu buletinul

De la 1 iunie cetăţenii români pot călători în Elveţia doar cu buletinul. Aceasta este prima consecinţă a intrării în vigoare de la 1 iunie a Protocolului II al Acordului de liberă circulaţie între Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană extins şi pentru  România şi Bulgaria, transmite Europa Liberă.

Deşi cei mai mulţi români aşteptau acest moment pentru a putea munci în Elveţia accesul neîngrădit al acestora la piaţa muncii din Ţara cantoanelor se va produce efectiv abia din 2019. 1 iunie 2009 va marca, de fapt, intrarea în prima perioadă de tranziţie către acest regim de libera circulatie care va consta in deschidere treptată şi controlată a pieţei de muncă. Potrivit ambasadorului României la Berna, Ionel Nicu Sava, în prima etapa, care va dura până la 1 iunie 2016 statul elveţian va controla în continuare piaţa de muncă.

Aceasta inseamnă ca românii vor mai fi supusi unor filtre menite sa le limiteze dreptul de angajare în Elveţia. Aceste limitări se referă la stabilirea contingentelor (un numarul fix de permise de munca eliberate anual pentru români respectiv pentru bulgari) principiul priorităţii naţionale (un român va ocupa un post doar daca nu s-a găsit un lucrator elveţian sau unul din Uniunea Europeană 25 pentru acel loc de muncă) şi controlul condiţiilor de muncă.

În momentul de faţă există în jur de 4.500 de români care lucrează sau studiază în Elveţia. Ambasadorului Ionel Nicu Sava, spune ca unul dintre avantajele pe care le vor resimti acestia este legat de serviciile medicale. Însa, elementul de greutate al acordului este accesul pe piaţa muncii din Elveţia. Nu de puţine ori, români, care aveau o ofertă fermă de muncă şi erau doriţi de o anumită companie, nu reuseau în cele din urmă să obţină acel post pentru că autorităţile elveţiene refuzau să le acorde permisul de şedere. Acest lucru se va schimba în timp. Însă nu chiar de astăzi. Timp de 10 ani asa numita clauza naţională va mai funcţiona.