Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-06-01/romania-libera-comertul-peste-prut-sa-prabusit-10446.html
Data: Jun 1, 2009 (20:57)

Romania libera: Comertul peste Prut s-a prabusit

Tensiunile diplomatice dintre Republica Moldova si Romania, pe de o parte, si criza financiara, de cealalta parte, au determinat diminuarea drastica a incasarilor la buget rezultate din activitatea vamala la punctele de trecere a frontierei din aria Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi.

Valoarea drepturilor vamale inregistrate in primele patru luni ale anului 2009 a scazut, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 73%, de la 1,6 milioane lei la numai 442.000 lei. "Cele mai mari probleme au fost cauzate de tranzitarea marfurilor pe la frontiera cu Republica Moldova, din cauza climatului politic din aceasta tara. Instabilitatea din tara vecina a daunat foarte mult relatiilor comerciale bilaterale, aspect ce se poate sesiza din incasarile vamale, precum si din greutatea neta a marfurilor tranzitate prin cele 13 vami aflate pe teritoriul celor sase judete din aria DRAOV Iasi", a precizat Elena Cotea, purtatorul de cuvant al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi. Cea mai puternica reducere a valorii schimburilor comerciale fost inregistrata chiar la punctul vamal Iasi, in primele patru luni incasarile scazand cu peste 80%. Tranzitul de marfuri s-a redus cu 160 milioane tone, la 445,6 tone, cea mai severa scadere in volum, de 88%, fiind consemnata la Vama Bacau.