Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.06.2009

ANALIZĂ NewsIn - Mesajul scrisorii lui Clinton este că imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise

ANALIZĂ NewsIn - Mesajul scrisorii lui Clinton este că imaginea şi credibilitatea R.Moldova sunt compromise

Mesajul Washingtonului pentru Chişinău este că imaginea şi credibilitatea instituţiilor democratice ale R. Moldova în Occident au fost puternic compromise de derapajele antidemocratice postelectorale, spune un expert moldovean, după un comunicat al secretarului de stat Hillary Clinton, transmite NewsIn.

"Autorităţile americane sugerează că fără o investigare amplă a violenţelor postelectorale şi a tratamentelor la care au fost supuse persoanele arestate, jurnaliştii şi membrii societăţii civile, nu este posibilă o restabilire a încrederii Occidentului în autorităţile moldovene şi în instituţiile democratice ale statului", spune Victor Chirilă, director de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă de la Chişinău.

Luni, serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău a difuzat un mesaj adresat preşedintelui Voronin de către secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, în numele lui Barack Obama. Hillary Clinton îi mulţumeşte lui Voronin pentru scrisoarea din 15 aprilie (la o săptămână după protestele anticomuniste violente de la Chişinău – n.red.) şi spune că preşedintele american Barack Obama a împuternicit-o să-i răspundă în numele său. Conţinutul scrisorii din 15 aprilie nu a fost făcut public de autorităţile moldovene.

"Apreciez opiniile dumneavoastră cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora. Noi condamnăm violenţele care au avut loc în zilele imediat următoare scrutinului parlamentar, fapt pe care Ambasada SUA în Republica Moldova şi Departamentul de Stat l-au declarat public. Noi credem că Guvernul Republicii Moldova ar trebui să analizeze atât îngrijorările care au apărut cu privire la desfăşurarea alegerilor, cât şi modul în care au fost tratate persoanele reţinute, jurnaliştii şi reprezentanţii societăţii civile în urma violenţelor. O explicaţie completă va consolida încrederea în instituţiile democratice ale Moldovei", se mai arată în scrisoarea secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton.

Victor Chirilă spună că în cei trei ani cât a lucrat la ambasada Republicii Moldova la Washington, nu a existat nicio situaţie în care la mesajul şefului statului să răspundă o persoană de rang mai mic din administraţia americană. "Acest lucru înseamnă că Vladimir Voronin nu mai este tratat ca un oficial de rang egal cu Obama şi nu cred că doar din cauza că atribuţiile lui în calitate de şef de stat au expirat între timp. Este un semnal clar şi gestul denotă o atitudine critică şi dezaprobatoare a autorităţilor americane faţă de actuala conducere", spune Victor Chirilă.

Potrivit lui, următoarea persoană ca importanţă în ierarhia americană este vicepreşedintele SUA şi preşedintele Senatului Joe Biden, şi ar fi existat o explicaţie logică dacă răspunsul ar fi venit de la acesta, odată ce Vladimir Voronin a fost ales între timp preşedinte de Parlament. Faptul că răspunsul a venit de la secretarul de stat înseamnă o scădere importantă a nivelului de dialog cu şefului statului moldovean, spune Victor Chirilă.

În limbaj diplomatic, continuă expertul, faptul că secretarul de stat american "apreciază" opiniile lui Voronin cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora, înseamnă de fapt că s-a luat act de acestea. În mesaj, urmează o disociere de poziţia preşedintelui moldovean, prin "condamnarea violenţelor care au avut loc în zilele imediat următoare scrutinului parlamentar" şi accentul pus pe "necesitatea unor investigaţii complete" fără de care nu este posibilă restabilirea încrederii în instituţiile democratice ale Moldovei.

Analistul moldovean Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru democraţie participativă ADEPT, constată că în contrast cu scrisoarea adresată lui Barack Obama, corespondenţa şi comunicările telefonice ale lui Voronin cu preşedintele rus Dmitri Medvedev sunt etalate rapid în public de serviciul de presă al Preşedinţiei.

"Nu am siguranţa că noi cunoaştem despre toate discuţiile şi corespondenţa dintre preşedinţii moldovean şi rus. Totuşi, secretizarea scrisorii către Obama, despre care nu ştie nici serviciul de presă al Preşedinţiei de la Chişinău, chiar este un mister. Nu este exclus ca mesajul din scrisoarea în cauză să fi fost tăinuit nu atât de opinia publică din R. Moldova, cât de anumiţi actori internaţionali din Est", este de părere Oleg Cristal.
 
Analistul atrage atenţia asupra faptului că funcţia de secretar de stat a lui Hillary Clinton este echivalentul ministrului de externe din alte ţări. Clinton este responsabilă de politica externă a administraţiei Obama. "Însă semnarea scrisorii de către secretarul de stat înseamnă automat o reducere a importanţei evenimentului. Luând în calcul şi conţinutul mesajului, putem presupune că preşedintele american este deranjat de informaţiile referitoare la corectitudinea şi legalitatea scrutinului parlamentar din 5 aprilie, dar, în mod special, de evenimentele postelectorale. Acest lucru a şi determinat faptul că Hillary Clinton a fost 'împuternicită' să răspundă în numele lui Obama", spune Oleg Cristal.

Analistul semnalează că în scrisoare nu se spune nimic despre recunoaşterea sau nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova. "Dimpotrivă, guvernul moldovean este încurajat să analizeze îngrijorările legate de desfăşurarea alegerilor, cât şi a violenţelor de după scrutin. Această ar însemna că Washingtonul sau nu are siguranţă că alegerile au fost libere şi corecte, sau crede că alegerile au fost fraudate şi, în formă diplomatică, sugerează acest lucru", spune Cristal.

"Formula 'apreciem opiniile dumneavoastră cu privire la alegerile din Moldova şi consecinţele acestora' înseamnă că Statele Unite acceptă poziţia respectivă, dar nu este de acord cu ea. În mesaj nu se spune nimic nici despre posibilitatea depăşirii  actualei crize politice şi niciun cuvânt despre alegerile anticipate", mai constată analistul Oleg Cristal, de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

cuvinte-cheie: Washington | Obama | Clinton

Comentarii (0)

 

Related news

Sus