Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.05.2009

ANALIZĂ NewsIn - Urechean, preşedinte al Moldovei - o glumă sau calcul politic?

Analiştii politici de la Chişinău încearcă să dea o explicaţie plauzibilă declaraţiei de joi a lui Serafim Urechean, liderul AMN, care a spus că vrea să fie şi va fi preşedinte al R.Moldova, unii văzând aici o pârghie de negociere pentru un partid aflat într-o periculoasă pierdere de teren, comentează NewsIn.

"Eu vreau şi voi fi preşedintele ţării!", a spus liderul Alianţei Moldova Noastră (AMN), Serafim Urechean, declaraţie lansată după şedinţa Parlamentului de joi, când majoritatea comunistă a amânat pentru 3 iunie alegerea şefului statului programată iniţial pentru şedinţa din 28 mai, pretextând că nu doreşte să provoace tensiuni în ziua de Înălţare.

Presa afiliată puterii a preluat imediat declaraţia şi susţine că Urechean e gata să deblocheze criza politică cu condiţia ca şeful statului să fie din partea opoziţiei, notează portalul informaţional UNIMEDIA.

În replică, ceilalţi doi lideri politici din opoziţiei – Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), şi Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal (PL) – susţin că declaraţia lui Serafim Urechean este "o glumă".

Poziţia politicienilor este susţinută şi de către analistul Igor Boţan, care declară că "Urechean este un om vesel" şi că, în acest moment, "alte candidaturi la funcţia de şef al statului nu mai pot fi înaintate".

Comuniştilor le lipseşte însă un singur vot pentru a alege un şef de stat, ceea ce le-ar asigura stabilitatea la guvernare pentru viitorii patru ani. Liderii opoziţiei

Explicaţiile date în locul lui Urechean de liderii de opoziţie şi analişti seamănă mai mult cu o încercare de a-l determina pe acesta să nu facă gesturi pripite şi de a "linişti ursul". AMN a fost plasat pe ultimul loc printre formaţiunile intrate în Parlament, cu 9,77%, iar în ultimii doi ani pare să fi pierdut o parte importantă de electorat (la localele din 2007 AMN a luat 17 %), pe fundalul ascensiunii spectaculoase a altor două formaţiuni – Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Partidul Liberal. Surse politice au declarat pentru NewsIn că un recent sondaj intern realizat de partidele de opoziţie în perspectiva unor eventuale alegeri anticipate plasează AMN în preajma limitei pragului electoral de 6%.

Acest aspect nu poate să nu îngrijoreze liderul formaţiunii care riscă să nu mai ajungă în Parlament. Pe de altă parte, Urechean nu poate să nu fie conştient de faptul că dacă va fi votat şef de stat de comunişti, partidul său, cu un electorat anticomunist, va dispărea de pe scena politică. În aceste condiţii, miza declaraţiei de joi a lui Urechean poate fi de fapt obţinerea unei poziţii mai bune pe o eventuală listă comună a opoziţiei la alegerile parlamentare anticipate.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul de la Chişinău, Igor Munteanu, spune că Urechean nu poate să nu fie conştient de faptul că funcţia de şef al statului poate fi dată în acest moment de preşedintele partidului de guvernământ Vladimir Voronin unui lider de opoziţie.

"Declaraţiile lui Urechean sunt mai degrabă o testare a reacţiilor comuniştilor, mai ales în condiţiile în care AMN şi Urechean au impresia că au pierdut destul de mult din sprijinul electoratului pe care îl aveau la localele din 2007. Şi semnalul de a merge la anticipate ar putea să provoace angoasa membrilor partidului. Iar ca să evite asocierea partidului cu alegerile anticipate, pe care probabil nimeni nu le poate evita totuşi în acest moment, preşedintele Urechean încearcă să plaseze responsabilitatea pentru aceste alegeri pe cei care nu sunt suficient de flexibili ca să aibă un dialog eficient cu partidele de opoziţie – pe Partidul Comuniştilor", comentează Igor Munteanu.

Potrivit analistului, unitatea celor trei partide de opoziţie din Republica Moldova care au trecut pragul electoral "nu trebuie să fie generalizată sau absolutizată" – partidele sunt diferite şi faptul că ele au format o anumită unitate de conjunctură denotă că au pretenţii comune faţă de actuala guvernare şi faţă de problemele din procesul electoral.

"Există a anumită marjă de manevră în care un preşedinte de partid se poate juca cu mesajul, cu 'mixajul sunetului', să zicem aşa, fără să prejudicieze imaginea formaţiunii sale şi sper că prin acţiunile care vor urma Urechean se va menţine în această marjă. Dacă va exagera foarte mult, atunci îşi va face un mare deserviciu, pentru că electoratul celor trei partide din opoziţie reacţionează pozitiv la idea de unificare şi de unitate a forţelor. Îndepărtarea de această poziţie ar putea fi penalizată chiar şi de către membrii acestui partid. Nu-i doresc nimănui să piardă încrederea nu doar a electoratului, dar şi a membrilor propriului partid", avertizează Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul de la Chişinău.

Şi analistul independent Vlad Lupan crede că Serafim Urechean este conştient de faptul că prin eventuala sa coalizare cu PCRM îşi expune partidul la aceleaşi probleme pe care le-au avut alte partide ce au coalizat cu comuniştii – adică dispariţia formaţiunii de pe scena politică şi culpabilizarea sa personală pentru perpetuarea guvernării comuniste.

"Nu trebuie să uităm şi faptul că PCRM a declarat că va limita constituţional puterile preşedintelui Republicii Moldova, pentru că Vladimir Voronin, care nu mai poate deţine această funcţie după ce a ocupat-o opt ani, nu vrea să lase hăţurile din mâinile sale. Cu atât mai mult Voronin nu va admite ca un actor politic atât de experimentat cum este Urechean să influenţeze într-o manieră decisivă politica din Republica Moldova. Sunt convins că aceste argumente au fost analizate de liderul AMN şi deci trebuie să interpretăm aceste declaraţii prin altă prismă, eventual prin cea a unor alegeri parlamentare anticipate şi a faptului că la 3 iunie nu se va vota nicio candidatură pentru funcţia de preşedinte", spune Vlad Lupan. El crede că Urechean vrea de fapt să demonstreze că Partidul Comuniştilor este cel responsabil pentru faptul că o soluţie amiabilă cu partidele de opoziţie pentru alegerea şefului statului nu a fost găsită.

"În condiţiile în care evenimente de până acum au demonstrat că nu există garanţii reale prin care să fie asigurată o coalizare echitabilă a forţelor politice moldovene, trebuie să înţelegem că orice discuţie în ceea ce priveşte o eventuală înţelegere dintre liberali şi PCRM nu este decât o discuţie pe marginea implementării unor condiţii de revenire la normalitate, de fapt, de construcţie a unei normalităţi. Nu este doar o discuţie despre cine va fi preşedintele – pentru că figura preşedintelui nu va fi atât de importantă. Este vorba despre o revenire la normalitate, de construcţia instituţiilor democratice, ca o precondiţie pentru viitoarele alegeri anticipate. Deja după aceste alegeri se va putea discuta, în anumite circumstanţe, cine va fi preşedintele şi prim-ministrul şi dacă există sau nu vreo formulă de cooperare", a spus Vlad Lupan.

Analistul spune că după aceste eventuale alegeri parlamentare care vor avea loc cel mai probabil în vară şi în situaţia în care din nou procentajul partidelor de opoziţie va fi apropiat de cel al comuniştilor, clasa politică va fi obligată să se gândească la compromisuri, având în vedere şi responsabilitatea faţă de societate. Asta pentru că o nouă criză politică, repetată şi după anticipate, va duce la rămânerea în funcţie a actualului preşedinte Voronin, fără Parlament, pentru că organizarea de două ori în acelaşi an a unor alegeri parlamentare anticipate nu este admisă de legislaţia moldovenească.

"Evident că atunci toţi actorii politici vor trebui să ia decizii dificile. Este greu de spus cum vor evolua lucrurile, în condiţiile în care cuvântul trădare este unul foarte greu în plan politic. Însă va trebui să fie găsită o soluţie prin care să fie identificat compromisul care să respecte interesul cetăţeanului Republicii Moldova. Tocmai din această prismă cred că trebuie tratată declaraţia lui Urechean, care încercă să demonstreze că trebuie să existe o flexibilitate mai mare din partea Partidului Comuniştilor", conchide Vlad Lupan.

El spune că, incontestabil, Urechean îşi doreşte să devină preşedinte al Republicii Moldova, dar că acesta trebuie să fie realist.

"Şi ceilalţi lideri din opoziţie apreciază corect declaraţiile lui Urechean şi înţeleg că el nu a ars podurile între partidul său şi celelalte partide liberale, ci mai degrabă a dat un semnal guvernării. Din puctul meu de vedere, cred că Urechean rămâne ferm convins de faptul că doar o serie de reforme şi de condiţii proeuropene şi prodemocratice vor putea să aducă Republica Moldova la o normalitate – şi aceste deziderate constituie platforma celor trei partide de opoziţie – deci Urechean nu s-a îndepărtat de la această platformă", arată analistul independent Vlad Lupan.

cuvinte-cheie: Urechean | presedinte

Comentarii (0)

 

Related news

Sus