Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2009

(Is)Pasul comunistilor: Alegerile preşedintelui au fost transferate pentru 3 iunie

În cadrul şedinţei Parlamentului din 28 mai, urma să fie desfăşurate alegerile preşedintelui, însă deputaţii comunişti au propus amânarea alegerilor pentru 3 iunie. „Astăzi este Înălţarea Domnului, o zi a bucuriei şi a împăcării. Nu poate fi o zi a polemicelor şi a declaraţiilor care ar atrage ţara într-o nouă campanie electorală", a spus liderul fracţiunii PCRM Maria Postoico.

Ulterior, cu votul a celor 60 de deputaţi ai PCRM, şedinţa a fost transferată pe 3 iunie. Deci, alegerile preşedintelui vor avea loc la 3 iunie, în cazul în care comuniştii nu vor invoca o altă sărbătoare religioasă.

La şedinţă au fost prezenţi 99 din 101 de deputaţi. Au lipsit Dorin Chirtoacă (PL) şi Veaceslav Platon (AMN).

La fotoliul prezidenţial candidează ex-premierul Zinaida Grecianâi şi ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţă, ambii fiind înaintaţi de fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor (PCRM).

Candidatura ex-premierului a fost înaintată de către 33 de deputaţi, iar cea a ambasadorului de 16 parlamentari.

Opoziţia nu a înaintat candidaturi şi a declarat că nu va participa la alegerea şefului statului. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că nu-i ajunge un singur vot ca să desemneze preşedintele.

Parlamentul este la a doua tentativă de a alege preşedintele. Prima tentativă a avut loc la 20 mai,    când Zinaida Greceanâi a obţinut 60 de voturi ale deputaţilor PCRM. Medicul Stanislav Groppa, înaintat tot de PCRM, nu a acumulat nici un vot, deşi fusese înaintat de 15 deputaţi comunişti.

cuvinte-cheie: alegeri | Ispas | comunisti

Comentarii (0)

 

Related news

Sus