Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2009

Cotidianul: Înălţarea Domnului împiedică ascensiunea “tovarăşei”

Supunerea la vot a candidaturii comunistei Zinaida Greceanîi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova a fost amânată pentru 3 iunie. În răstimp comuniştii vor să caute veriga slabă a opoziţiei şi au început cu liderul Serafim Urechean.
 
Parlamentul Republicii Moldova a amânat pentru 3 iunie desfăşurarea turului doi al alegerilor prezidenţiale. "Astăzi e ispasul şi nu e cazul să discutăm probleme majore pentru ţară. Nu poate fi o zi a polemicilor şi a declaraţiilor care ar atrage ţara într-o nouă campanie electorală. Propun să anunţăm o pauză şi să transferăm şedinţa Parlamentului pentru 3 iunie", a spus liderul grupului parlamentar al comuniştilor, Maria Postoico. "Şedinţa Parlamentului se transformă într-o acţiune de propagandă. Propunerea doamnei Postoico încalcă Regulamentul Parlamentului", a afirmat Leonid Bujor, deputat al Alianţei Moldova Noastră.

Cei 60 de deputaţi comunişti au votat însă imediat propunerea, făcând ca şedinţa dedicată alegerii preşedintelui să dureze doar zece minute.

"Cândva pe pereţi era o lozincă: Frica i-a creat pe dumnezei". Astăzi, comuniştii au demonstrat că le este atât de frică de votul care nu le ajunge, încât au început să creadă şi ei în Dumnezeu", a replicat Serafim Urechean, preşedintele Alianţei Moldova Noastră.

Comuniştilor le trebuie un singur vot pentru a-şi impune candidatul, premierul Zinaida Greceanîi. Dacă parlamentul nu poate alege un preşedinte, se organizează alegeri legislative anticipate. Serafim Urechean a sugerat deja datele de 19 şi 26 iulie pentru organizarea anticipatelor. Analiştii consideră că mutarea acestora în toamnă ar avantaja mai mult opoziţia, pentru că guvernul comunist se va fi erodat din cauza crizei.

Vladimir Voronin a explicat decizia amânării alegerilor. "Opoziţia e ca un kamikaze, dacă vrea alegeri anticipate. Noi însă nu vrem alegeri nici anticipate, nici repetate şi vom face tot că să nu le avem. Astăzi am fi avut acelaşi rezultat 60 la 0 şi mâine trebuia deja să emit decretele respective (de dizolvare a parlamentului). Am luat însă această pauză pentru a discuta cu opoziţia. Nu e vorba despre o coaliţie, ci despre o înţelegere. Am putea promova anumiţi oameni, persoane competente, din opoziţie, aşa cum am făcut-o în toţi anii aceştia", a spus Voronin, citat de portalul Stirea Zilei.

Primul pe lista negocierilor cu opoziţia este Serafim Urechean, invitat la discuţii imediat după încheierea şedinţei legislativului. Voronin a menţionat că va discuta şi cu ceilalţi lideri ai opoziţiei. Urechean, care ar fi urmat să fie candidatul opoziţiei la funcţia supremă, a dat semne de flexibilitate faţă de comunişti. "Noi am vota un preşedinte, dar să fie din partea opoziţiei şi să avem siguranţa că fracţiunea comuniştilor la fel va vota. Eu, în continuare, vreau să fiu preşedinte şi voi fi", a declarat el, citat de Interlic.

În timp ce se afla în cautarea unor voturi din partea opoziţiei, comuniştii dau semne de slăbiciune în interiorul partidului. Astfel, Marian Lupu, preferatul lui Voronin pentru funcţia de premier, a sugerat că nu va accepta numirea în fruntea guvernului înainte de eventualele alegeri anticipate. Perceput ca un comunist reformator, Lupu ar urma să preia executivul în plină criză economică, cu producţia economică diminuată cu 24% şi cu sumele trimise acasă de moldovenii din Occident reduse cu o treime, situaţie în care capitalul său de imagine ar fi grav afectat. Marian Lupu a sugerat că actualul premier Zinaida Greceanîi ar trebui să-şi asume acest risc. În timp de criză, "mi se pare absolut firească şi logică respectarea unei continuităţi în exercitarea mandatului actualului Guvern in corpore", a declarat Lupu.

Sursa: Cotidianul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus