Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-27/tudor-pantz-ru-cere-retragerea-cetatzeniei-ministrului-moldovean-al-educatziei-larisa-shavga-10391.html
Data: May 27, 2009 (20:03)

Tudor Panţâru cere retragerea cetăţeniei ministrului moldovean al Educaţiei Larisa Şavga

Deputatul PSD Tudor Panţâru a adresat o interpelare ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care recomandă retragerea cetăţeniei române a ministrului interimar al educaţiei şi tineretului din Republica Moldova, Larisa Şavga, pe care o acuză de promovarea politicii antiromâneşti, transmite NewsIn.

"Doamna Larisa Şavga este membru al Guvernului Republicii Moldova, instituţie care, sub conducerea preşedintelui Voronin, a ridicat românofobia la rang de politică oficială a statului. Astfel, calitatea sa de membru al Executivului moldovean este incompatibilă cu cea de cetăţean al României" susţine deputatul într-o interpelare înregistată la 19 mai 2009. Panţâru acuză ministrul moldovean că a emis un ordin în care condamnă acţiunile tinerilor români care au manifestat în stradă împotriva opresiunii regimului dictatorial din Moldova, dar şi că a blocat accesul tinerilor români la cultura şi civilizaţia românească, interzicând o serie de autori.

Justificându-şi recomandarea de retragere a cetăţeniei în cazul Larisei Şavga, social-democratul invocă articolul 24 din Legea 21/1991, potrivit căruia "cetăţenia română se poate retrage persoanei care, aflată în străinătate, săvârşeşte fapte deosebit de grave prin care vatămă interesele statului român sau lezează prestigiul României", dar şi articolul 31 din aceeaşi lege, care stipulează că "orice autoritate sau persoană care are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei române poate sesiza, în scris, Comisia, având obligaţia să prezinte dovezile de care dispune".

Potrivit deputatului, ministrul Educaţiei din Republica Moldova, "cetăţean român", a emis pe data de 8 aprilie 2009 un apel "în care condamna pe nedrept acţiunile tinerilor români care au ieşit în stradă pentru că nu au mai suportat opresiunea unui regim dictatorial şi antinaţional condus de Vladimir Voronin".

"În  timp ce elevii şi studenţii erau ridicaţi de la ore, ministrul Larisa Şavga scria că 'angajarea elevilor şi studenţilor în acţiuni stradale este improprie învăţământului, afectează, în mod direct, calitatea procesului educaţional, pune în pericol sănătatea şi viaţa tinerilor, contravine principiilor sistemului, normelor morale, convine doar forţelor care îi instigă spre a nu le respecta', consfinţind astfel politica lipsită de scrupule a Partidului Comuniştilor", se arată în interpelare.

În plus, social-democratul o acuză pe Larisa Şavga că a semnat un ordin prin care a interzis un număr de autori români din donaţia de carte făcută de autorităţile din oraşul Călăraşi, România, bibliotecilor şcolare din oraşul Călăraşi, Republica Moldova. Printre aceste cărţi se numărau titluri precum "Istoria lui Ştefan cel Mare" de Nicolae Iorga, "Pădurea Spânzuraţilor" de Liviu Rebreanu, "Cântarea României" de Alecu Russo, "Calea Victoriei" de Camil Petrescu, "KGB atacă" de Paul Ştefănescu, "Întâlnire cu Stalin" etc. "Cetăţeanul român Larisa Şavga a blocat accesul unor tineri români din Republica Moldova la cultura şi civilizaţia românească", susţine deputatul PSD.

În sprijinul cererii sale, deputatul mai invocă neîncheierea protocolului de colaborare între ministerele Educaţiei de pe ambele maluri ale Prutului. "Fiind membru al Guvernului românofob de la Chişinău şi promovând activ politica antiromânească  a acestuia, Larisa Şavga, prin acţiunile sale, lezează prestigiul României, nemeritându-şi astfel calitatea de cetăţean român" conchide Panţâru.

Larisa Şavga deţine şi cetăţenia română şi se afla iniţial pe lista electorală a PCRM, dar s-a retras ulterior din cursa electorală.

Tudor Panţâru este deputat PSD pentru diaspora, ales în colegiul care reprezintă statele europene non-UE, ţările CSI şi Asia.