Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2009

Rusia susţine necesitatea recunoaşterii sferelor de influenţă în politica internaţională

Rusia susţine necesitatea recunoaşterii sferelor de influenţă în politica internaţională

Expertul rus Serghei Markedonov, şeful Departamentului pentru Relaţii Internaţionale din cadrul Institutului de Analiză Politică şi Militară de la Moscova, prezent la Forumul Economic Europa-Rusia, care se desfăşoară în perioada 25-27 mai la Bucureşti, a abordat marţi tema sferelor de "interes privilegiat", pledând în alocuţiunea rostită pentru necesitatea recunoaşterii sferelor de influenţă şi a zonelor de interes privilegiat între marii actori internaţionali, informează Agerpres.

Acesta s-a referit în special la situaţia din Caucaz şi a justificat recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud de către Rusia din raţiuni de securitate naţională, evocând astfel unul din cele cinci principii după care Rusia se ghidează în politica sa externă, începând cu septembrie 2008, când acestea au fost expuse de preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Celelalte patru sunt nerecunoaşterea unei lumi unipolare, supremaţia principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, aprofundarea relaţiilor cu SUA şi UE, protejarea conaţionalilor de peste hotare indiferent de locul în care se află aceştia.

Extinzând conceptul de 'interes privilegiat' la relaţiile dintre România şi Republica Moldova, Serghei Markedonov a declarat pentru Agerpres că este puţin probabil ca Rusia să recunoască prea curând acest gen de interes din partea României în Republica Moldova.

"Ne cunoaştem prea puţin. Moscova şi Bucureştiul s-au ignorat o lungă durată şi acum trebuie să recupereze timpul pierdut, într-o atmosferă de suspiciune, pe fondul competiţiei marilor puteri în regiunea Mării Negre", a explicat Markedonov, sugerând că, de fapt, Rusia preferă să discute cu Uniunea Europeană situaţia legată de Republica Moldova.

Cu toate acestea, oficialul nu exclude posibilitatea unor negocieri între Moscova şi Bucureşti în legătură cu viitorul Republicii Moldova.

"Preţul va fi Transnistria", a opinat acesta, indicând ca un posibil punct de plecare al discuţiilor cunoscutul deja plan Belkovski , după numele politologului rus Stanislav Belkovski, preşedintele Institutului moscovit pentru Strategia Naţională a Rusiei.

cuvinte-cheie: influenta | Rusia | Moscova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus