Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.05.2009

Bucureşti-ul nu a aprobat nici un dosar pentru acordarea cetăţeniei române conform modificărilor legii cetăţeniei

Autoritatile romane nu au aprobat pana acum niciun dosar pentru acordarea cetateniei solicitantilor din Republica Moldova. O spune Cristian Diaconescu, ministrul de Externe, care a adaugat ca sunt aproape un milion de astfel de cereri. Declaratiile au fost facute in emisiunea Ora de foc de la Realitatea TV.

"Bazandu-ne pe birocratia din Romania nu s-a dat nicio singura cetatenie pe baza acestei legi, nici una singura macar. Este un parcurs, o evaluare individuala care se face la o comisie de la Ministerul Justitiei", a declarat Cristian Diaconescu.

Guvernul roman a modificat recent Legea privind acordarea cetateniei romane. Astfel, etnicii romani vor putea depune la Bucuresti o cerere de redobandire a cetateniei romane fara sa fi stat patru ani in Romania.

Vechea legislatie prevedea drept obligatorie o sedere de 4 ani in Romania, una dintre conditiile pentru acordarea cetateniei romane. Acum solicitantii trebuie sa obtina dreptul de sedere legala pe teritoriul tarii noastre.

De procedura de simplificare vor beneficia fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata. Este deci cazul multor etnici romani din Republica Moldova.

Potrivit actului normativ cetatenii romani si descendentii acestora pana la gradul al III-lea - pot dobandi cetatenia romana. A fost eliminata si conditia interviului, care viza cunoasterea limbii romane. Aceasta conditie ramane in vigoare pentru persoanele altor tari are nu au avut cetatenia romana.

Sursa: Romania Libera

cuvinte-cheie: cetatenie | romana

Comentarii (0)

 

Related news

Sus