Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-26/investprivatbank-dezminte-afirmatziile-privind-falimentarea-bancii-10370.html
Data: May 26, 2009 (21:01)

“Investprivatbank” dezminte afirmaţiile privind falimentarea băncii

Conducerea Investprivatbank a plasat maţi pe site-ul oficial al băncii o declaraţie, prin care dezminte afirmaţiile apărute în ultimele zile în presă, potrivit cărora Investprivatbank s-ar afla  în prag de faliment şi că deponenţii nu pot să-şi obţină banii, iar „Infocom" a avertizat populaţia să nu mai achite facturile la această bancă.

Reproducem integral declaraţia băncii:

“Pentru nimeni nu mai constituie o noutate faptul că la nivel mondial este declanşată o criză globală fără precedent, care a afectat deja mai multe sectoare, inclusiv cel financiar-bancar.

Actualmente Banca Comercială "INVESTPRIVATBANK" S.A. are de înfruntat anumite provocări generate în mod obiectiv de către actualul proces de recesiune, în speţă deteriorarea lichidităţii pe pieţele interbancare şi a calităţii portofoliului de credite cu consecinţe în afectarea disponibilului de lichidităţi. Pe acest fundal au început să apară în ultima vreme o serie de zvonuri şi interpretări hazardate, inclusiv pe unele pagini de internet anonime, fiind comise şi cîteva acţiuni pripite la adresa Băncii noastre de către anumite instituţii respectabile (ca, bunăoară, cazul cu Întreprinderea „Infocom”, consecinţa fiind desfacerea de către Bancă a contractului de cooperare cu respectiva instituţie), care au trezit o oarecare neîncredere faţă de Bancă, ba chiar şi o falsă percepere că Banca s-ar afla în regim de lichidare.

Toate cele specificate mai sus au condus la cote exagerate de retragere a depozitelor, inclusiv înainte de termen, şi, respectiv, la o insuficienţă temporară de lichiditate, îndeosebi în valută străină. Cazurile relatate de către unele medii de informare privind întîrzierile la plata depozitelor au fost generate în principal de acei clienţi care au dat curs unor zvonuri nefondate, grăbindu-se să-şi retragă masiv depozitele înainte de termen. O agravare în plus s-a datorat şi actualului declin economic ce a provocat întîrzieri la returnarea creditelor oferite de către Bancă. Astfel a fost perturbat grav planul de returnare a depozitelor în termenele prestabilite. Bunăoară, în ultimele două luni Banca a eliberat depozite în mărime de 250 milioane lei, ceea ce constituie circa 25% din totalul de depozite atrase. Trebuie să amintim că una din principalele cauze care a stat la baza problemelor băncilor din SUA a fost retragerea precipitată a depozitelor pe baza unor zvonuri neîntemeiate, ştiut fiind că nici o bancă din lume nu poate face faţă unor astfel de ieşiri nejustificate economic de numerar, într-un interval de timp extrem de scurt.

Situaţia descrisă mai sus ne-a determinat să distribuim acest comunicat prin care dorim să contracărăm răspîndirea continuă de zvonuri la adresa Băncii, dar şi să asigurăm clienţii noştri şi opinia publică de faptul că administraţia B.C. "INVESTPRIVATBANK" S.A. depune eforturile necesare pentru a depăşi situaţia de moment. Măsurile de remediere a situaţiei curente întreprinse de Bancă sînt orientate în special pe asigurarea cu cantităţi necesare de mijloace băneşti pentru a satisface cerinţele şi necesităţile clienţilor noştri, pe reducerea şi optimizarea cheltuielilor operaţionale şi spre parteneriate strategice cu organizaţii şi instituţii financiare atît din ţară, cît şi de peste hotarele ei. Ceea ce ne inspiră un plus de încredere în şansa de a depăşi situaţia actuală este posibilitatea de a conta pe sprijinul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), care deja a luat o serie de măsuri întru susţinerea Băncii noastre şi a sistemului bancar în ansamblu.

În final, apelăm la toţi clienţii Băncii să dea dovadă de bună înţelegere a realităţilor de moment, să nu dea curs zvonurilor şi să nu se lase angrenaţi în acţiuni improprii generate de vîlva recentă. De asemenea, adresăm scuzele de rigoare acelor clienţi care întîmpină temporar dificultăţi în relaţiile cu Banca, asigurîndu-i că B.C. "INVESTPRIVATBANK" S.A. le rămîne în continuare un partener de încredere, capabil să-şi respecte cuvîntul pînă la capăt”..