Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.05.2009

Voronin atacă România prin Ecoul Moscovei (interviul pentru “Eho Moskvî”)

Într-un interviu difuzat sâmbătă de postul de radio “Eho Moskvî”, preşedintele în exerciţiu, actualul preşedinte al Parlamentului Moldobvei Vladimir Voronin a reluat retorica antiromânească, ţinta atacului fiind preşedintele Traian Băsescu, pe care Voronin l-a numit “complicele lui Antonescu” şi l-a învinuit pe acesta că ar împărtăşi viziunile neonaziste.

Vladimir Voronin, a spus că România a avut complici în organizarea violenţelor postelectorale de la Chişinău, iar în 7 aprilie serverele unor instituţii moldovene au fost ţinta unor atacuri informatice provenind preponderent din România.
“Rezultatele investigaţiilor Procuraturii Generale a Republicii Moldova şi ale comisiei prezidenţiale speciale demonstrează participarea României în organizarea dezordinilor de la Chişinău după alegerile parlamentare”, a declarat Voronin. "Mai mult, se deschid noi pagini pe care nu le-am bănuit şi nu le puteam admite. Mai este necesară multă muncă până când se va clarifica toată situaţia", a spus preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, ales recent şi în funcţia de preşedinte al noului parlament moldovean.

Voronin consideră că România nu putea organiza dezordinile de la Chişinău doar cu forţe proprii. "Noi, de asemenea, nu considerăm că nivelul de pregătire, mentalitatea şi capacităţile anumitor forţe din România, însărcinate să promoveze o politică agresivă împotriva Moldova, au fost capabile să asohire acel nivel al agresiunii şi acel nivel de desfăşurare a provocării în masă din 7 aprlilie. Eu pur şi simplu consider că ei nu au acea mentalitate, eu nu au crescut până acolo. De aceea, cu siguranţă, există şi alte forţe, care au participat în pregătirea şi desfăşurarea acestei acţiuni", a mai spus Voronin.

El a subliniat că împotriva Moldovei au fost folosite tehnologii electronice foarte avansate. "Pe 7 aprilie, când au fost atacate simultan serverul Preşedinţiei şi cel al Ministerului de Interne, 80-90% dintre aceste atacuri au venit din partea României, dar au fost şi din alte ţări", a mai spus Voronin. "Dar dacă ne-am aminti toate revoluţiile colorate, semnătura şi scenariul se pare că este acelaşi", a adăugat el, sugerând o complicitate occidentală.

Voronin a spus că după evenimentele din 7 aprilie, autorităţile României, guvernul şi organele oficiale, „nu au scos nici un sunet”, „continuau să răsune diferite blesteme în adresa  Moldova, diferite intenţii cu scopuri de acaparare doar din partea preşedintelui Băsescu.

Referind-se la faptul că preşedintele Băsescu a declarat că nu va semna un acord  de frotnierăr cu Moldova, Voronin l-a comparat cu generalul Antonescu. „Astfel, el s-a declarat complice a lui Antonesscu. Imediat, prin această declaraţie. Ceea ce este într-adevăr, deoarece în stilul şi caracterul de conducere şi comportamentul acestui om bântuie adieri, dacă nu profasciste, atunci neofasciste.pentru că aceată personalitate agresivă nu are o altă explicaţie. Sau aceasta este o înclinare profascistă sau aceasta este o diagnoză, care trebuie examinată de specialiştii respectivi”, a spus Voronin.

Eşecul Uniunii Europene de a struni "un astfel de individ ieşit de sub control precum (preşedintele român Traian) Băsescu" s-ar putea dovedi "deosebit de periculos", a avertizat Voronin.

"De ce structurile europene nu-i pun la locul lor pe politicienii români?", s-a întrebat Voronin. "Avem relaţii bune cu Uniunea Europeană. Iar acum lucrăm la un nou plan pentru a ne dezvolta relaţiile. Şi credem că UE ar trebui să-i pună la locul lor pe acei oficiali nesăbuiţi, indiferent de poziţia sau statutul lor", a spus preşedintele în exerciţiu al Moldovei.

 

Alegerile anticipate nu vor fi organizate până când nu este învestit noul guvern

În aceaşi interviu, Voronin a spus că  nu va renunţa la funcţia de şef al statului şi nu va convoca alegeri anticipate, în cazul în care eşuează alegerea unui nou preşedinte, până când Parlamentul nu va învesti un nou guvern.

"Dacă pe 28 mai va fi ales preşedintele, înseamnă că va fi organizată procedura specială de învestitură şi atunci voi ceda noului preşedinte ales, cu sufletul şi conştiinţa liniştită, puterea prezidenţială, iar noul preşedinte deja va semna decretul privind numirea primului-ministru al ţării", a declarat Voronin.

"În cazul în care nu va ales preşedintele, înainte să numesc data alegerilor anticipate (parlamentare), voi emite decretul şi voi numi candidatura pentru funcţia de prim-ministru şi până când această candidatură pentru funcţia de premier nu va fi validată de legislativ, până când acesta nu va prezenta componenţa noului guvern, eu nu voi emite decretul privind organizarea de noi alegeri", a explicat preşedintele moldovean în exerciţiu.

"Ţara nu poate fi lăsată fără guvernare, ţara nu poate fi lăsată fără guvern. Mai mult, acest nou guvern, care va fi format imediat sau după ce va eşua alegerea preşedintelui, acesta va avea toate drepturile, toate prerogativele. Nu va fi unul interimar. Totul va fi cât se poate de real", a mai spus Voronin.

"Noi vom numi noul Guvern şi apoi prin al doilea decret eu voi numi data noilor alegeri parlamentare. Ceea ce, bineînţeles, nu aş vrea. Aş vrea ca totul să se termine şi să începem lucrul asupra problemelor ce s-au acumulat", a completat şeful statului în exerciţiu.

În acelaşi timp, spune Voronin, "nu trebuie să ne gândim că, dacă vom rămâne prinşi acum în alegerile prezidenţiale, aceasta înseamnă o catastrofă".
"Nu va fi nicio tragedie pentru că, repet, potrivit Constituţiei, până când nu va fi ales noul preşedinte, eu nu am dreptul să renunţ la funcţia de preşedinte, eu voi lucra aşa cum am făcut-o în toţi cei opt ani, guvernul va funcţiona", a asigurat Voronin.

"Iar politicienii din opoziţie pot continua să convingă populaţia şi să-i povestească de ce au atacat Parlamentul şi de ce au devastat Preşedenţia, ce au vrut să demonstreze prin acest lucru, ce fel de putere voiau să instaureze în ţară şi multe alte lucruri pentru care vor trebui să răspundă în faţa alegătorilor", a încheiat preşedintele Moldovei.

 

Voronin intenţionează să convoace un referendum pentru a întări republica parlamentară

Vladimir Voronin a mai declatrat pentru Eho Moskvî că reforma politică demarată în anul 2000, prin care a fost declarată republica parlamentară, trebuie adusă la un bun sfârşit logic, iar pentru aceasta s-ar putea să fie necesară organizarea unui refendum.

"În 2000, la noi, în urma reformei politice, a fost declarată republica parlamentară. Bineînţeles, în ceea ce priveşte legislaţia au rămas nerezolvate multe chestiuni. Republica a rămas nici prezidenţailă, nici parlamentară şi nici semi-prezidenţială, nici semi-parlamentară", a declarat Voronin.

Potrivit preşedintelui în exerciţiu "există probleme, există propuneri – ce şi cum trebuie făcut, însă pentru aceasta este nevoie să deţii, cel puţin, de majoritatea constituţională".

"A propos, nu este obligatoriu ca această majoritate constituţională să fie a unui partid politic. Trebuie să ai parteneri în Parlament, care au aceleaşi scopuri, sunt preocupaţi de aceleaşi chestiuni şi împreună cu ei să finalizezi reforma", a explicat Voronin.

Preşedintele în execiţiu al R. Moldova consideră că reforma politică despre care vorbeşte "necesită numeroase modificări în Constituţie" şi atrage atenţia că "există o altă modalitate pentru realizarea acesteia şi anume referendumul". "Şi probabil, dacă vom reuşi să adunăm majoritatea constituţională, va fi organizat referendumul”, a adăugat el.

"Nu aş vrea să se creeze opinia că ceea ce s-a întâmplat în 7 aprilie este rezultatul acesetei forme de guvernare defectuoase. Nimeni nu şi-a pronunţat nemulţumirea privind forma de guvernământ, privind funcţionarea legislativului sau despre felul în care lucrează alte instituţii ale puterii. Mă refer la partidele politice", a mai spus Voronin.

cuvinte-cheie: Basescu | Voronin

Comentarii (0)

 

Related news

Sus