Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.05.2009

PLDM a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu incompatibilitatea deţinerii de către Voronin a două funcţii retribuite din buget

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatul Vlad Filat a cerut astăzi Curţi Constituţionale examinarea în regim de urgenţă a prevederilor aliniatelor (1) ale articolelor 70 şi 81 din Constituţia Republicii Moldova privind incompatibilitatea funcţiilor de Preşedinte al Republicii Moldova şi a celei de deputat.

Preşedintele PLDM a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă: a) preşedintele RM  este în drept  să deţină şi calitatea de deputat în Parlament (funcţie retribuită) după expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi b) dacă un deputat în Parlamentul RM este în drept, după expirarea perioadei de 30 zile de la validarea mandatului, să deţină şi funcţia de preşedinte al RM.

Deputatul Vlad Filat a cerut Curţii Constituţionale să ia în calcul  art.3. din Legea despre statutul deputatului în Parlament care stabileşte că „mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de preşedinte al Republicii Moldova,  iar art.5. din aceeaşi lege prevede că „deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.3 va demisiona în termen de 30 de zile de la data validării mandatului din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

Amintim că anexa nr.2  din Legea nr. 355 din  23.12.2005 „Cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar” stabileşte că pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este prevăzut un salariu lunar în mărime de 9600 lei, pentru preşedinte al Parlamentului - 8800 lei, iar pentru funcţia de deputat – 7100 lei.

Reieşind din cele enunţate, deputatul Vlad Filat constată că atât funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, cât şi funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova sunt incompatibile cu orice altă funcţie retribuită.

Constituţia Republicii Moldova prevede expres că funcţia de preşedinte al ţării poate fi deţinută de preşedintele Parlamentului doar în cazurile când survine interimatul funcţiei (art. 91). Acest fapt este confirmat şi prin hotărârea Curţii Constituţionale nr. 43 din  14.12.2000 privind interpretarea  dispoziţiilor art.80 alin.(1) şi (2), art.90 şi art.91 din Constituţie. La data sesizării Curţii Constituţionale, 25 mai 2009, Vlad Filat constată că Vladimir Voronin nu şi-a depus demisia din funcţia incompatibilă cu cea de deputat, fapt care duce la încălcarea directă a normelor constituţionale şi creează o situaţie neuniformă şi incertă între instituţia deputatului în Parlament şi instituţia Preşedintelui RM.

Acţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova survine ca rezultat al refuzului preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin de a demisiona şi de a exercita atribuţiile de şef al statului din postura de preşedinte al Parlamentului aşa cum prevede Constituţia Republicii Moldova. Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin face uz de  art 80 din Constituţie, care stabileşte că „Preşedintele  Republicii  Moldova îşi exercită mandatul până  la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales”.îâ

cuvinte-cheie: Constitutie | incompatibilitate | curte

Comentarii (0)

 

Related news

Sus