Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-25/o-banca-din-moldova-ar-putea-falimenta-10351.html
Data: May 25, 2009 (10:15)

O bancă din Moldova ar putea falimenta

O primă rândunică, care anunţă despre efectele crizei în sectorul bancar din Moldova, ar fi anunţul apărut pe recentele facturi la serviciile comunale, ce avertizează consumatorii să nu mai achite plăţi la Investprivatbank. De altfel, asta ar fi una dintre băncile rămase aproape fără lichidităţi, ne-au spus surse din domeniu, care au rugat să le păstrăm anonimatul, transmite Europa Liberă.

Potrivit postului citat, mai multe personae se adună zilnic la sediul băncii pentru a-şi retrage depozitele. Printre aceştia, Mihai, un client trecut de 50 de ani, de la care aflu că a depus acum 6 luni 500 de mii de lei, pe care i-a cîştigat, muncind la negru în Portugalia: ”Aşteptăm de vreo trei săptămîni şi în fiecare zi ne spun să venim mâine, poimâne, or săptămâna viitoare şi nu ştim care e perspectiva. Nici angajaţii băncii nu ştiu nimic, nu sunt capabili să rezolve problema.”

Un alt deponent, care se numeşte Nicolae, de la Hânceşti, zice că bate pragul băncii de cîteva săptămîni, ca să retragă 300 de mii de lei. ”Din străinătate copiii ne-au trimis bani şi i-am depus aici şi acum o să ne întrebe unde sunt banii. Nici nu ştiu ce o să le spun. Suma asta era pentru construcţii, prevăzută pentru planuri serioase. Avem îndoieli că ne vom putea recupera banii.”

Depunenţii au spus că li s-ar fi promis ridicarea a cel mult 5 mii de lei, restul urmînd să fie achitat în functie de suma obţinută după comercializarea activelor băncii. Administraţia Investprivatbank nu a fost însă de găsit.

Prim viceguvernatoril Băncii Naţionale Victor Cibotaru a declarat Europei Libere că el nu poat comenta situaţia de la Investiprivatbank, deoarece nu se ocupă de supravegherea bancară. “În medie pe sistem băncile au lichiditate mai mult decît suficient.” a declarat Cibotaru pentru Europa Liberă.

Expertul Alexandr Burdeinîi, director al portalului Infomarket, specializat şi în domeniul băncilor, se arată convins că BNM ar urma să ia anumite măsuri: ”BNM ar trebui să intervină cu ajutor la o sigură bancă, decît ulterior să fie pusă în situaţia de a salva întregul sistem. Mai ales că Investprivatbank, din cîte ştiu, are peste 700 milioane în depozite de la persoane fizice. O rată destul de înaltă, cam 7 la sută din depozitele întregului sistem bancar. Acum ar fi suficient ca o bancă să fie în incapacitate de plată şi atunci sistemul bancar ar putea cădea ca nişte piese de domino. Din acest motiv sunt necesare măsuri de sprijin din partea BNM.”

Un alt expert economic, Veaceslav Negruţă adaugă că o relaxare a politicii monetare ar scoate sistemul bancar din criză: ”Toate Băncile Centrale din regiune, Ucraina, România, Rusia reduc norma rezervelor obligatorii. La noi s-a recurs la majorare. Însă acum este cazul de urgenţă de a reduce norma rezervelor obligatorii. Astfel băncile vor avea mai multe lichidităţi. Ceea ce ce întîmplă acum în sectorul bancar e o problemă mai mult de sistem decît doar pentru o singură bancă. Este şi rezultatul unor decizii proaste de a scoate lichidităţile prin rezervele obligatorii de către BNM. În plus, remitenţele s-au redus considerabil, astea fiind o sursă importantă pentru băncile comerciale la formarea lichidităţilor în sistemul bancar.”

Experţii independeţi sugerează autorităţilor să renunţe la tactica “struţului” şi să aplice măsuri de natură să menţină sistemul bancar în albia stabilităţii.

Totodată, directorul Agenţiei de raiting şi estimare “Estimator VM”. Natan Garştea a declarat că ar putea fi posibilă o creditare a băncii din partea BNM şi preluarea ultarioară a activelor acestei bănci. “Dar în portofoliul de credite, Banca Naională oricum este limitată de statutul său juridic, de posibilităţile ei de intervenţie. Până la urmă, nu poate statul să achite datoriile unei bănci comerciale, care este un agent privat”, susţine Garştea.