Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.05.2009

Niciunul din candidaţii propuşi la funcţia de preşedinte nu s-a manifestat ca politician

Dacă în cadrul alegerilor anticipate comportamentul comuniştilor  se va repeta, atunci Moldova riscă să intre într-un cerc vicios, pentru că opoziţia acum spune că nu poate participa la nişte alegeri prezidenţiale, care sunt consecinţa unor alegeri parlamentare fraudate, susţine analistul politic Igor Boţan.

Într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, Igor Boţan a spus că tot opoziţia zice: cum să participăm la alegerile preşedintelului dacă candidaturile nu sunt potrivite pentru această funcţie? În funcţia de preşedinte trebuie să fie aleasă o figură politică şi dacă îl cităm pe ex-preşedotele Parlamentului Marian Lupu, Vladimir Voronin ar fi ridicat ştacheta pentru funcţia de preşedinte la nişte culmi inimaginabile.

“Or, candidaturile pe care le-a propus partidul de guvernământ nu satisfac criteriilor de care zice Marian Lupu. Zinainda Greceanîi pe de o parte, lui Groppa pe de altă parte, sunt oameni cumsecade, dar ei nu s-au manifestat ca oameni politici, care să propună societăţii ceva palpabil", a menţionat analistul.

Cât priveşte candidatura lui  Andrei Neguţă, Igor Boţan a spus că nu-l cunoaştem ca om generator de idei noi, iar Republica Moldova se află acum în criză politică şi economică foarte acută.

Pentru joi, 28 mai, este fixată cea de-a doua tentativă de alegere a preşedintelui ţării. De data aceasta, la funcţia de şef al statului comuniştii au propus candidturile Zinaidei Greceanîi şi a lui Andrei Neguţă.

Cu patru zile înaintea alegerilor, comuniştii i-au delegat pe Vladimir Turcanu, Maria Postoico şi Mark Tkaciuk să poarte negocieri cu opoziţia. Comuniştii afirmă că sunt gata să discute cu toate formaţiunile de opoziţie, separat sau împreună. Totodata, PCRM susţine că se opune oricărui eventual şantaj, tranzacţii de coalizare netransparente sau unor condiţii irealizabile. "Partidul Comuniştilor reconfirmă că este pregătit să poarte un dialog cu reprezentanţii partidelor de opoziţie în orice configuraţie şi îşi deleagă prerogativele deputaţilor Maria Postoico, Mark Tkaciuk şi Vladimir Ţurcan pentru a discuta întregul spectru al problemelor menţionate. În acelaşi timp, CC al PCRM se opune ferm oricărui eventual şantaj, tentativelor de a depăşi criza politică în care s-a ajuns prin încheierea unor tranzacţii de coalizare netransparente sau prin impunerea unor condiţii irealizabile din start. Numai responsabilitatea politică poate oferi Republicii Moldova o şansă de a evita o nouă spirală a confruntării şi neîncrederii reciproce", se arată în declaraţia PCRM.

În cazul în care opoziţia nu va participa la votare, niciunul dintre candidaţii propuşi nu va acumula numărul necesar de voturi pentru a devein preşedinte. În acest caz, preşedintele Parlamentului Vladimir Voronin va dizolva Parlamentul şi va anunţa alegeri anticipate.

Potrivit lui Igor Boţan, problema banilor pentru alegerile anticipate nu este atât de acută. Spre exemplu. anul trecut, Republica Moldova  fost condamnată de CEDO şi a fost obligată să achite aproximativ 10 mil. euro. “Dacă uvernanţii din Republica Moldova s-ar abţine de la încălcarea drepturilor omului, atunci numi într-un an de zile, dacă luăm drept punct de referinţă anul anul trecut, ar salva o sumă, cu ajutorul căreia ar putea fi organizate 2-3 campanii electorale”, a spus Boţan .

Totodată, potrivit lui Boţan numai în campania electorală, Guvernul din fondul său de rezervă, în mode netransparent a cheltuit 11 mil. lei. “Deci, vedem că problema banilor nu este atât de acută, iar argumentele pe care le aduc guvernanţii sunt mai degrabă argumente ercitare a preciunii asupra opiniei publice şi asupra opoziţiei”, a spus analistul politic Igor Boţan.




 

 

cuvinte-cheie: alegeri | presedinte

Comentarii (0)

 

Related news

Sus