Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-22/ziua-rusia-pregateshte-escaladarea-relatziilor-moldorom-ne-10338.html
Data: May 22, 2009 (08:29)

Ziua: Rusia pregăteşte escaladarea relaţiilor moldo-române

Cotidianul bucureştean "Ziua" scrie vineri despre existenţa unui scenariu de escaladare a relaţiilor dintre Moldova şi România, pus la cale de Rusia. Potrivit unor surse oficiale, invocate de "Ziua", exista deja informatii coroborate privind eventuala disponibilitate a rusilor de a trimite in Republica Moldova (deja pentru antrenament) o brigada de tancuri (aproximativ 100 de T-80) si doua escadrile de avioane de lupta (o escadrila insemnand 12-18 avioane), una de Mig-29 la Marculesti si alta de Suhoi-27 la Tiraspol.

Urmariti mai jos articolul integral din "Ziua":

"Mi-a fost prezentat ca atare dintr-o sursa oficiala si, daca veti citi mai departe, veti intelege de ce intalnirea a fost pusa sub semnul unei confidentialitati absolute pe care sunt obligat s-o respect. Mai ales ca scenariul respectiv, chiar daca are toate datele unei constructii de tipul "war game, worst case scenario" contine o serie de elemente extrem de credibile si care formeaza o succesiune logica de care Romania ar trebui sa tina seama.

Dar, exact in aceeasi masura, ar trebui sa atraga atentia si partenerilor nostri din UE si NATO pentru ca nu degeaba Guvernul Republicii Moldo­va atragea atentia asupra unei stari de insecuritate regionala, implicit deci asupra riscurilor izbucnirii unui conflict la marginea frontierei de Est a Europei.

Scenariul urmatoarei escaladari se bazeaza pe un element care a intrat de cateva luni in atentia analistilor militari si a serviciilor de informatii militare europene si americane: de aproximativ sase luni, au inceput lucrari intense de modernizare a doua aeroporturi strategice, cel de la Marculesti si cel de la Tiraspol. Fapt extrem de sugestiv deoarece, argumenta sursa citata, tot cu sase luni inainte, dar de data asta inaintea conflictului din Georgia, au fost demarate lucrari intensive de modernizare si ranforsare a podurilor si podetelor care permiteau accesul in Osetia de Sud si Abhazia si mai departe, inspre Georgia. Folosite din plin in momentul acela pentru deplasarea unitatilor de blindate rusesti.

In conditiile in care s-ar putea petrece ceva provocari la granita cu Romania, Republica Moldova, fie prin vointa Parlamentului, fie la cererea presedintelui sau a prim-ministrului, sau cu toate reunite la nivelul unui mesaj comun, vor invoca articolul 51 din Carta ONU si, in consecinta, dreptul la autoaparare, o vor face deoarece, asa cum au anuntat deja, se simt amenintati direct de politica agresiva a Romaniei. Ceea ce presupune doua miscari ulterioare. Prima este notificarea in urgenta a Consiliului de Securitate care trebuie sa ia, cel putin teoretic, toate masurile necesare, asta daca membrii sai permanenti sunt de acord, ceea ce ar presupune ca Rusia nu va folosi dreptul sau de veto. Posibil, numai ca in Carta ONU exista si art. 52 care spune ca nu exista nimic care sa excluda invocarea in primul rand a aranjamentelor, intelegerilor sau acordurilor incheiate intre natiuni sau la nivelul unor organisme regionale de securitate. In acest caz, cererea oficiala de care vorbeam poate fi adresata Moscovei si aprobata de autoritatile Federatiei Ruse in termenii aranja­mentelor bilaterale de securitate pe care aceasta tara le are cu Republica Moldova.

Sursa amintita afirma ca exista deja informatii coroborate privind eventuala disponibilitate a rusilor de a trimite in Republica Moldova (deja pentru antrenament) o brigada de tancuri (aproximativ 100 de T-80) si doua escadrile de avioane de lupta (o escadrila insemnand 12-18 avioane), una de Mig-29 la Marculesti si alta de Suhoi-27 la Tiraspol.

Dar toate astea ar insemna ca cineva sa recunoasca statutul Romaniei ca tara agresoare sau potential provocatoare de instabilitate regionala. Imposibil? Consilierul pe probleme diplomatice al presedintelui rus, Serghei Prihodko, a afirmat deja ca fortele speciale romane au provocat dezordine la Chisinau, acesta fiind motivul pentru care Rusia a impus aceasta tema la summitul cu UE. Acuzatiile sale oficiale sunt fara echivoc: "Romania a turnat intentionat si fara rusine gaz pe foc, provocand grupurile de tineri si miscarile la protest care au devenit violente. Am intrebat si vom intreba in continuare partenerii nostri europeni daca isi asuma responsa­bilitatea pentru actiunile statelor membre care pun sub semnul intrebarii ordinea de dupa razboi si granitele"...

Context in care actualul si posibil viitorul europarlamentar roman Laszlo Tökes sugera, deloc discret, o paralela intre "situatia Republicii Moldova, respectiv a regiunii secuiesti si Transilvaniei in general. Mai precis, Transnistria ar merita un statut de autonomie teritoriala, la fel ca si secuimea, si aceasta ar insemna o solutionare pasnica si democratica a situatiei din cele doua tari".

Nu pot exclude posibilitatea de a fi primit un scenariu de tip provocare. Numai ca, din nefericire, mult prea multe elemente se leaga intr-o coerenta care ar trebui sa fie inacceptabila pentru autoritatile noastre si ar fi trebuit demult semnalata ca risc major de securitate pentru Romania. Poate cel mai important cu care ne-am confruntat din 1990 incoace..."