Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-22/sinteza-rusia-shi-ue-shiau-afishat-divergentzele-la-summitul-din-extremul-orient-rus-10342.html
Data: May 22, 2009 (21:22)

SINTEZĂ - Rusia şi UE şi-au afişat divergenţele la summitul din Extremul Orient rus

Rusia şi UE şi-au arătat divergeneţele vineri, la summitul lor, pe teme diverse, de la securitatea energetică la Parteneriatul Estic cu ţări foste sovietice, relatează AFP.

Summitul, care are loc în Extremul Orient rus, urmărea să mai diminueze tensiunile legate de războiul din Georgia şi criza gazului din ianuarie.

"UE consideră Rusia drept un partener strategic. Este necesar să se acţioneze pentru ca acest lucru să devină o realitate şi să nu rămânem doar la declararea intenţiei", a spus liderul ceh Vaclav Klaus, care îi reprezintă pe Cei 27.

În pofida complimentelor, fiecare a rămas pe poziţie. Pe tema energiei, subiect ultrasensibil, liderul rus Dmitri Medvedev nu a exclus un nou război al gazului ruso-ucrainean şi a respins orice responsabilitate a Moscovei. "Avem îndoieli legate de capacitatea de plată a Ucrainei" pentru gazul rusesc, a spus el.

Acest gen de conflicte financiare a dus deja la mai multe crize cu consecinţe pentru Europa, privată astfel timp de două săptămâni de gazul rusesc ce trece prin Ucraina.

"Rusia nu va da nicio garanţie că nu va mai avea loc o criză. La ce bun? Cel care plăteşte dă garanţiile!", a spus Medvedev.

"În această siuaţie, suntem dispuşi să ajutăm statul ucrainean, dar am dori ca UE să asigure o parte semnificativă a acestei activităţi", a adăugat el.

Cu privire la mijloacele de garantare a securităţii energetice, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a insistat pentru ca noile măsuri ce trebuie luate să se bazeze pe Carta pentru Energie. ""Nu trebuie să respingem acorduri care există de ani de zile. Suntem dispuşi să examinăm propunerile Rusiei, dar construind pe acordurile existente", a spus el.

Liderul rus Dmitri Medvedev spusese că "Rusia nu participă şi nu are intenţia să participe" la Carta pentru energie.

Carta a fost adoptată în 1991 de 51 de state, la ieşirea din Războiul Rece, în vederea facilitării cooperării în domeniul energetic cu ţările dn Europa de Est şi fosta URSS.

Tratatul privitor la Cartă, semnat din 1994 de 49 de ţări şi UE şi care nu a fost ratificat de Rusia, vizează ameliorarea securităţii aprovizionărilor energetice şi optimizarea producţiei, transportul şi distribuirea de energie.

Medvedev nu a făcut un msiter nici din iritarea sa faţă de Parteneriatul Estic lansat de UE cu şase state din fosta URSS - printre care Belarus, Ucraina,. R. Moldova - şi pe care Moscova îl consider o ingerinţă în sfera sa de influenţă. "Orice parteneriat este mai bun decât un conflict, dar suntem nemulţumiţi pentru că unele state încearcă să folosească această structură ca un parteneriat împotriva Rusiei", a spus Medvedev, alături de liderii UE, la Habarovsk.

"Nu am vrea ca Pateneriatul Estic să se transforme într-un parteneriat împotriva Rusiei", a subliniat Medvedev.

Bazându-se pe hidrocarburii săi şi trecutul de superputere sovietică, Moscova este decisă să-şi apere rangul mondial.

Invitându-şi oaspeţii, în apropierea frontierei cu China, Medvedev nu şi-a ascuns intenţiile: "Ei trebuie să aprecieze măreţia Rusiei", a spus el, în faţa unor studenţi.

Poate că Rusia are şi un alt mesaj: ea are în vedere şi alte parteneriate strategice, cum ar fi cel cu China, spre care se poate orienta dacă Europa o dezamăgeşte. NewsIn.