Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.05.2009

Dan Dungaciu: Rusia întreţine conflictul dintre Moldova şi România, pentru că are nevoie de omologul unei Georgii în spaţiul răsăritean

Acuzaţiile Rusiei sunt nefondate, bazate pe nişte chestiuni complet absurde şi ele sunt repetate în ultima perioadă şi la Chişinău şi la Moscova, a declarat în cadrul Telejurnalului de la TVR , la Tema zilei, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din România Bogdan Mazuru.

“Nu pot spune decât un singur lucru. Dacă ele ar fi fost bazate pe ceva am fi văzut până acum nişte probe. Mi-e foarte greu să le comentez Dacă Moscova spune că va cere explicaţii romaniei tot la fel de bine vom putea cere şi  noi explicaţii colegilor ruşi să-I înterbîm pe ce se bzează o asemenea afirmaţie”, a spus Bogdan Mazuru.

La rândul său, analistul politic Dan Dungaciu a declarat că Rusia are nevoie de un confict cu România, “ea îl întreţine, îi cade bine să fie acest conflict pentru că are nevoie de omologul unei Georgii în spaţiul răsăritean şi Republica Moldova s-a livrat”. Potrviit lui Dungaciu, Republica Moldova şi-a oferit serviciile şi Federaţie Rusă o nu atât pentru a ataca România cât pentru a ataca UE, cât înaintarea frontierei euroatlantice în spaţiul răsăritean

“Este o confruntare dintre spaţiul vestic şi cel răsăritean, care se concretizează pe mica relaţie dintre Moldova şi România”, a spus Dungaciu.

Dan Dungaciu a menţionat că Rusia a fost întotdeauna implicată în relaţia România- Moldova, însă de data aceasta s-a petrecut un lucru pe care toată lumea îl aştepta: toată lumea se aştepta câdn se va da replica cutremurului ce s-a dat la Chişinău. “În acest context se înţelege mai bine de ce preşedintele Voronin a făcut înainte de campania electorală două vizite la Moscova, sau de ce Serghei Lavrov s-a deplasat la Chişinău şi de ce Andrei Stratan, ministrul de externe de la Chişinău, se duce la Moscva înainte de a merge la Bruxelles”, a spus Dungaciu.
   
Potrivit lui  toate aceste lucruri sunt concretizate prin declaraţiile pe care “le aruncă” prin consilierii săi Kremlinul.
  
Amintim că Rusia vrea să ceară explicaţii la summitul de la Khabarovsk în legătură cu acţiunile României în Republica Moldova după alegerile de la 5 aprilie, a declarat Serghei Prihodko, consilierul preşedintelui Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti.
"Noi am întrebat şi vom întreba partenerii noştri din UE dacă îşi asumă responsabilitatea în legătură cu ceea ce fac unii din membrii săi, punând sub semnul întrebării construcţia paşnică de după război şi graniţele", a afirmat consilierul de la Kremlin.
El a acuzat România că, după alegerile din Moldova, "a turnat gaz pe foc şi a provocat acţiunile unor grupuri de tineri care s-au transformat în violenţe".
"Rusia are dreptul să pună această problemă, aşa cum Occidentul ridică problema relaţiilor dintre Rusia şi Georgia", a fost argumentul lui Serghei Prihodko, potrivit RIA Novosti.

cuvinte-cheie: Romania | Rusia | relatii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus