Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-22/cristian-diaconescu-exercitziile-provocatoare-nushi-au-niciun-fel-de-succes-10340.html
Data: May 22, 2009 (20:46)

Cristian Diaconescu: Exerciţiile provocatoare nu-şi au niciun fel de succes

Întrebat de postul de radio Realitatea FM care ar fi explicaţiile  înăspriri a retoricii dinspre Moscova spre Bucureşti din ultima vreme, ministrul afacerilor Externe al României Cristian Diaconescu a remarcat un "scop probabil relativ incert" şi a insistat asupra faptului că pe canale oficiale România nu a primit nicio solicitare de dialog sau de clarificare.

El a dat asigurări că România îşi cunoaşte responsabilităţile şi are disponibilitate de dialog. "Avem un dialog foarte aplicat în ceea ce priveşte rolul regional al României şi vreau să vă spun că, atât la nivelul nostru, cât şi la nivelul partenerilor europeni şi euroatlantici, se consideră ca fiind inacceptabilă, chiar desuetă aş putea spune, tentaţia de a redefini şi reproiecta politica internaţională în parametrii sferelor de influenţă. În legătură cu acest aspect, vreau să vă spun că suntem gata să dialogăm cu absolut oricine", a subliniat Cristian Diaconescu.

Pe canale oficiale bilaterale România nu a primit nici măcar o solicitare generică de clarificare în legătură cu poziţia ei. "Avem structuri permanente de dialog la Consiliul Europei, în Comisia Europeană, la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care adresează exact aceste temeri, chestiuni legate de vecinătatea spaţiului euroatlantic, aspecte privind dezvoltările de securitate în mai multe ţări. În aceste structuri, în acest moment, nu se discută absolut nimic în sensul retoricii pe care o menţionaţi", a declarat şeful diplomaţiei române.

"Nu pot să fac aprecieri personale, din acest punct de vedere, dar, repet, sunt convins că, atâta vreme cât la nivel instituţional, oficial, nu există o poziţionare de o anumită natură, restul declaraţiilor vin şi pleacă. În orice caz, vreau să vă asigur şi să-i asigur şi cei pe care fac astfel de afirmaţii că exerciţiile provocatorii nu-şi au niciun fel de succes", a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea FM. "România este stat membru al comunităţii europene şi euroatlanatice şi, din această poziţie, nu fac polemică cu alte persoane care transmit tot felul de informaţii", a spus ministrul, precizând că exerciţiile provocatoare nu-şi au niciun fel de succes.

Pe de altă parte, ministrul a sugerat că poziţia României faţă de Republica Moldova nu se va modifica. "Aşa cum s-a spus clar şi s-a afirmat distinct încă din 1991, la graniţa de est ceea ce ne preocupă este să avem o zonă de securitate şi stabilitate. Evident că, în condiţiile în care apar dezvoltări negative în ceea ce priveşte această securitate, suntem preocupaţi şi nu vom rămâne indiferenţi faţă de atitudini care, în opinia noastră, nu sunt conforme normelor şi standardelor de civilizaţie pe baza cărora noi, de altfel, şi funcţionăm", a declarat Cristian Diaconescu.