Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2009

Politolog german: Deteriorarea profundă a relaţiilor moldo-române este contra intereselor UE

Relaţiile dintre Moldova şi România au ajuns la un nivel al unei deteriorări foarte profunde, fapt ce este absolut contrar intereselor Uniunii Europene, care la fel ca şi România, are un interes în stabilizarea Republicii Moldova ca stat independent, a declarat pentru radio Europa Liberă, politologul la Institutul pentru Afaceri Internaţionale şi de Securitate de la Berlin Anneli Ute Gabanyi.

Politologul a menţionat că de când există Republica Moldova şi de când România de atunci în 1991 se îndrepta către UE de atunci politica oficială a Bucureşti-ului a fost de a ajuta şi Republica Moldova să se îndrepte în această direcţie şi eventual să se regăsească cu România în cadrul UE. Acelaşi lucru s-a produs în cadrul altor ţări din UE care au fost separate ca state sau părţi ale teritoriilor lor, cum a fost cazul Germaniei, care s-a reunit nu numai cu RDG-ul, ci şi cu teritoriile care acum aparţin Poloniei şi unde au trăit nemţi. “Acestea sunt realităţile într-o Europă a păcii. Proiectul păcii este menirea principală a UE”, a menţionat Anneli Ute Gabanyi.

Întrebată cine are mai mult de câştigat sau de pierdut în această stuaţie, politologul german a răspuns că, din păcate, au de pierdut toate părţile: România are de pierdut imaginea unui partener  loial, stabil de bază al UE, în care abia începe să-şi dovedească calităţile de aliat al României; Republica Moldova se vede într-un pericol de destabilizare foarte mare, în care cetăţenii nu mai au încredere în statalitatea şi în capacitatea guvernului RM de a-i rezolva problemele sociale, iar UE îşi vede contracarate eforturile de a rezolva problemele RM, în special în ceea ce priveşte vizele.

cuvinte-cheie: relatii | Romania | Gabanyi

Comentarii (0)

 

Related news

Sus