Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.05.2009

NewsIn: Toate partidele parlamentare de la Chişinău se declară pregătite de anticipate

Alegerile parlamentare anticipate în R.Moldova vor fi anunţate dacă pe data de 28 mai, la alegerile repetate, candidatura comuniştilor nu va fi susţinută de opoziţie şi după ce majoritatea comunistă va desemna o nouă componenţă a Guvernului.

Vicepreşedintele Parlamentului, Vladimir Ţurcan, a declarat joi presei că Partidul Comuniştilor (PCRM) este pregătit de alegeri parlamentare anticipate şi este convins că va fi susţinut şi de o parte a electoratului decepţionat de comportamentul opoziţiei care la 5 aprilie a votat pentru partidele necomuniste.

Opoziţia, la rândul său, este fermă pe poziţia că doar organizarea unor alegeri anticipate corecte şi nefraudate ar aduce Republicii Moldova o guvernare care să reprezinte întreaga societate, şi nu doar electoratul comunist.

"Partidul Comuniştilor este absolut pregătit pentru alegeri anticipate şi, din câte ştiu eu, şi alegătorii sunt gata. Chiar şi cei care au votat data trecută pentru alte partide, şi cei care nu au venit la alegeri, sunt la fel gata astăzi să voteze pentru Partidul Comuniştilor", a declarat Ţurcan jurnaliştilor. "Oamenii sunt foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ţară, de ceea ce a avut loc imediat după alegeri şi de ceea ce ne aşteaptă pe toţi în cazul în care vor avea loc alegeri anticipate", a explicat deputatul comunist, citat de Jurnal de Chişinău.

Întrebat dacă PCRM a găsit "votul de aur", care îi va permite alegerea şefului statului, Vladimir Ţurcan a spus: "Asta nu este problema noastră, las'să se gândească opoziţia, deoarece alegătorii sunt foarte nemulţumiţi că opoziţia insistă pe alegeri anticipate. De aceea, noi nu am căutat acel vot de aur. Unii au spus că noi vom încerca să-l găsim prin şantaj, cumpărarea votului etc. Noi nu ne-am ocupat cu prostiile acestea şi considerăm că cei care sunt maturi, responsabili din punct de vedere politic şi patrioţi ai ţării, sunt obligaţi să voteze, cel puţin să participe la votare".

Ţurcan crede că Zinaida Greceanîi este o candidatură neutră, de compromis, care ar fi trebuit să convină şi opoziţiei. "Dumneaei nu este membru de partid, toată lumea cunoaşte că este un profesionist, o persoană care are toate capacităţile necesare pentru a ocupa acest post. De fapt, nu este problema în doamna Greceanîi. Liderii opoziţiei nu discută candidatura, dacă e bună sau nu, ei pur şi simplu declară că nu merg intenţionat la alegeri şi că doresc alegeri anticipate", a spus Vladimir Ţurcan.

Totodată, el a menţionat că, în cazul în care nici la 28 mai Parlamentul nu va reuşi să aleagă un nou şef de stat, preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, va fi nevoit să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate, care vor fi "pe conştiinţa opoziţiei".
 
Potrivit lui Ţurcan, în acest caz preşedintele în exerciţiu va desemna de urgenţă candidatura prim-ministrului, care va forma Guvernul şi va propune programul de activitate. "Dacă la 28 mai nu va fi ales nimeni, nu exclud că poate chiar şi în ziua următoare sau în primele zile ale săptămânii următoare va fi desemnată candidatura prim-ministrului şi doar după ce va fi instituit Guvernul, va fi dizolvat Parlamentul şi va fi stabilită data alegerilor anticipate", a spus Ţurcan.
 
Partidele de opoziţie declară şi ele că sunt pregătite pentru alegeri anticipate şi sunt convinse că dacă acestea nu vor fi din nou fraudate, raportul de forţe în Parlametul rezultat se va schimba.

Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vladimir Filat, susţine într-o declaraţie că puterea, în special Vladimir Voronin, nu caută un Preşedinte care ar reprezenta toţi cetăţenii Republicii Moldova, ci o persoană comodă, gata să îndeplinească toate ordinele şi capriciile liderului comuniştilor.

"Singura soluţie în interesul naţional al Republicii Moldova sunt alegerile anticipate libere şi corecte. Pentru realizarea acestui obiectiv puterea urmează să înceteze imediat intimidarea cetăţenilor să asigurare accesul egal la mass-media a tuturor actorilor politici şi să renunţe la presiunile asupra mass-media independente. Comuniştii încearcă să sperie populaţia cu faptul că criza economică nu permite organizarea alegerilor anticipate. Dimpotrivă, convingerea noastră este că numai o guvernare rezultată din alegeri libere şi corecte, bazându-se pe sprijinul unei societăţi consolidate, poate depăşi toate efectele negative ale crizei social-economice", se spune în declaraţia PLDM.

Partidul Liberal, la rândul său, spune că anticipatele sunt un scop în sine pentru PL, ci "un efort conjugat şi o unică posibilitate, în condiţiile create, de revenire la legalitate şi normalitate, de restabilire a încrederii cetăţenilor Republicii Moldova în valorile democratice, în buna funcţionare a instituţiilor statului, în dreptul consfinţit prin Constituţie la alegeri libere şi corecte".

Şi Alianţa Moldova Noastră, cea de a treia formaţiune liberală care a intrat în Parlament, a reiterat că nu va participa la alegerea şefului statului, declarând că anticipatele sunt singura soluţie democratică a Republicii Moldova.

La 20 mai, Parlamentul nu a reuşit să aleagă şeful statului. Zinaida Greceanîi a obţinut 60 de voturi, cu unul mai puţin decât necesarul pentru a fi desemnată în funcţia de preşedinte. Toate voturile au fost oferite de către deputaţii PCRM. Opoziţia nu a participat la alegeri. Alegeri repetate vor fi organizate la 28 mai. Opoziţia a anunţat în repetate rânduri că nu va înainta candidaţi şi nu va participa la alegerea şefului statului, provocând alegeri parlamentare anticipate. Fracţiunea PCRM deţine 60 de mandate, astfel că îi lipseşte un singur vot ca să desemneze preşedintele.

Sursa: NewsIn

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus