Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-20/ziua-tariceanu-il-caracterizeaza-pe-voronin-un-batran-aparatcik-cu-o-abilitate-politica-deosebita-10309.html
Data: May 20, 2009 (20:03)

Ziua: Tariceanu il caracterizeaza pe Voronin: Un batran aparatcik cu o abilitate politica deosebita

Reprezentanti ai PNL, PSD si UDMR au dezbatut miercuri situatia din Republica Moldova, discutiile centrandu-se pe subiectul acordarii cetateniei, dar si al situatiei politice de la Chisinau, informeaza NewsIn.

Liderul Grupului PNL din Camera Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat ca Romania "s-a lasat antrenata" intr-un raport diplomatic "care a depins exclusiv de toanele conducerii de la Chisinau". "Cand Chisinaul a dorit sa aiba o relatie buna cu Romania, relatia s-a derulat in bune conditii, iar atunci cand interesul lor a fost altul, nu au ezitat sa arunce acuze si sa duca prin actiunile lor la o deteriorare puternica a relatiei bilaterale", a afirmat Tariceanu, in opinia caruia aceasta situatie s-a datorat "abilitatii" lui Vladimir Voronin.

De asemenea, Tariceanu l-a caracterizat pe liderul de la Chisinau drept un "batran aparatcik cu o abilitate politica deosebita" de a-si ascunde adevaratele convingeri politice in momentele in care i-a folosit. "Acum, cand a avut nevoie de o alta tactica, nu a ezitat - fara sa-i pese de Romania si de relatia cu Uniunea Europeana - si sa faca ceea ce trebuie facut pentru a castiga alegerile si anume sa calce in picioare tot ceea ce inseamna drepturi si libertati cetatenesti", a subliniat liberalul.

Fostul premier a mentionat ca, atata timp cat la nivelul conducerii din Moldova raman in functii cheie persoane care provin din Partidul Comunist, lucrurile nu se vor schimba. In plus, Tariceanu  a mentionat ca trebuie continuata politica de deschidere pe care Romania a avut-o fata de tinerii din Republica Moldova, adaugand ca nu trebuie raspuns cu aceeasi moneda la masurile Chisinaului.

"Daca Moldova introduce vize pentru romani, nu trebuie sa facem si noi aceeasi greseala. Aceasta problema legata de acordarea cetateniei trebuie explicata foarte clar. Nu exista alte obiective decat sa dam cetatenia romana celor care au avut-o si pe care si-au pierdut-o din cauza evolutiilor istorice din perioada postbelica sau antebelica", a mai afirmat Tariceanu.

 

Bogdan Olteanu: R. Moldova este condusa de o grupare care si-a asumat titlul de comunist si comportamentul de lacusta

 

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, social-democratul Titus Corlatean s-a declarat impotriva tezei potrivit careia "exportul de democratie de tipul revolutiei portocalii  de la Kiev poate fi solutia". Senatorul PSD a afirmat ca, in opinia sa, solutia vine din interiorul societatii. Pe de alta parte, Corlatean a povestit, din experienta sa personala la Chisinau, ca societatea din Republica Moldova este una de tip "postsovietic", "extrem de bine controlata".

In plus, senatorul PSD a precizat ca Romania a contat pe o anumita solidaritate din partea "familiei europene si euroatlantice", iar raspunsul nu a fost pe masura asteptarilor. Corlatean a interpretat ca acest lucru demonstreaza faptul ca autoritatile romanesti n-au stiut sa profite de cei doi ani de apartenenta la Uniunea Europeana.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, udemeristul Gyorgy Frunda a intervenit in cadrul dezbaterii pentru a puncta faptul ca daca s-ar acorda cetatenia doar pe baza de cerere, s-ar infaptui de fapt "visul rusofililor", care ar putea spune ca romanii au plecat din Moldova si aceasta tara a devenit pamant rusesc. "Daca veti pleca din Moldova, veti face din Moldova - pamant multietnic, o Moldova ruseasca", a afirmat el.

Frunda a mentionat ca primii dintre cei care vor pleca in momentul in care acest lucru va deveni mai facil - intelectualii, oamenii cu resurse financiare - sunt tocmai cei care ar trebui sa ramana, avand resursele de a fi lideri ai comunitatii. "Situatia din Republica Moldova trebuie rezolvata de cei din interior", a afirmat el.

La randul sau, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat ca "in Republica Moldova se incalca drepturile omului, se savarsesc abuzuri, nu doar cu ocazia alegerilor si imediat dupa alegeri, ci de ani de zile". Potrivit Olteanu, Republica Moldova este condusa "de o grupare care si-a asumat titlul de comunist si comportamentul de lacusta si care incearca sa acapareze avutia nationala prin control politic".

Discutiile au avut loc in cadrul dezbaterii "Solidari cu Moldova. Solutii europene pentru o democratie reala in Republica Moldova" organizata de deputatul PNL Alina Gorghiu, care a participat la campania de strangere de semnaturi pentru sustinerea cetatenilor moldoveni, iar cele 3.500 de semnaturi stranse vor ajunge la presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, premierul ceh Mirek Topolanek.

Sursa: Ziua