Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-20/consilierul-lui-medvedev-acuza-fortzele-speciale-rom-ne-ca-au-provocat-dezordine-la-chishinau-10315.html
Data: May 20, 2009 (20:46)

Consilierul lui Medvedev acuză forţele speciale române că au provocat dezordine la Chişinău

Rusia acuză forţele speciale române că au provocat dezordine la Chişinău, după alegerile parlamentare din aprilie, a declarat miercuri consilierul pe probleme diplomatice al preşedintelui rus, Serghei Prihodko, citat de RIA Novosti.

De altfel, Moscova va aborda la summitul cu UE de la Habarovsk problema României, pe care o acuză de implicare în protestele violente de la Chişinău. "România a turnat intenţionat şi fără ruşine gaz pe foc, provocând grupurile de tineri şi mişcările la protest care au devenit violente", a declarat el.

"Am întrebat şi vom întreba în continuare partenerii noştri europeni dacă îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile statelor membre care pun sub semnul întrebării ordinea de după război şi graniţele" naţionale, a subliniat oficialul rus.

Rusia este "foarte nemulţumită" de faptul că europenii "şi-au ferit privirea" în timp ce "forţele speciale române au folosit o serie de metode pentru a provoca dezordine" în Republica Moldova, a subliniat Prihodko.

"Este Uniunea Europeană dispusă să îşi asume responsabilitatea pentru politica sa externă sau va discuta cu noi numai despre Iran şi despre alte probleme? Sunt dispuşi (europenii - n.red.) să aplice aceleaşi standarde în Europa atunci când au de-a face cu acţiuni inacceptabile?", a întrebat el.

Potrivit oficialului, printre altele, pe agenda summitului de joi şi vineri va mai figura şi conflictul îngheţat dintre Republica Moldova şi Transnistria.

Consilierul de la Kremlin a subliniat, însă, că Rusia nu urmăreşte o confruntare, ci vrea cu adevărat să discute aceste teme.

Zilele trecute, ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, acuzase autorităţile române că agravează tensiunile din Republica Moldova.

"Nu puteam să nu remarcăm unele declaraţii publice de la Bucureşti, despre cine locuieşte de cealaltă parte a râului (Prut - n.red.) şi referirile la graniţă ca fiind o linie temporară de demarcaţie, şi refuzul României de ani de zile de a semna un tratat de frontieră cu Moldova. Este un subiect în legătură cu care UE a fost mult mai relaxată decât a fost faţă de tratatele dintre Rusia şi ţările baltice. Nu ştiu dacă este vorba despre standarde duble sau doar ignoranţă", a spus diplomatul rus.

Cijov s-a declarat de asemenea consternat de iniţiativa preşedintelui român de a acorda cetăţenie unui număr mare de cetăţeni moldoveni de origine română. Cijov mai criticase România şi în toamna anului trecut pentru acordarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni, însă în replică la acuzaţiile că Moscova face acest lucru cu abhazii şi oseţii. De această dată însă, Cijov se referea la accelerarea procesului de acordare a cetăţeniei moldoveneşti, anunţată de România după evenimentele din aprilie de la Chişinău.

De la declanşarea protestelor de la Chişinău, la începutul lunii aprilie, presa, analiştii şi mai mulţi deputaţi ruşi susţinuseră mai mult sau mai puţin deschis acuzaţiile făcute de Vladimir Voronin României, urmate de expulzarea a doi diplomaţi şi reintroducerea vizelor pentru cetăţenii români. Chiar Ministerul rus de Externe declarase că revoltele de la Chişinău sunt un complot menit să submineze suveranitatea fostei republici sovietice şi, deşi nu a acuzat direct România, a acuzat forţele care favorizează unirea cu România. "Judecând după sloganurile strigate în piaţă, după steagurile României din mâinile organizatorilor acestor acţiuni, scopul lor este să discrediteze rezultatele obţinute în consolidarea suveranităţii R.Moldova", se arăta într-un comunicat al diplomaţiei ruse.

Liderii europeni şi ruşi se vor întâlni joi şi vineri în Extremul Orient rus la un summit sensibil, axat pe chestiuni comerciale şi energetice în legătură cu care UE aşteaptă de mult o evoluţie din partea Moscovei. Printre temele care urmează să fie abordate se mai numără dosarul energetic, un nou pact pentru securitate propus de Medvedev, problema georgiană precum şi obstacolele din calea aderării Rusiei la OMC. NewsIn.