Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.05.2009

Trădarea patriotică - şansa Moldovei?

"În condiţiile adîncirii crizei economice se impune depăşirea cît mai urgentă a crizei politice şi evitarea blocajelor instituţionale. Faptul că Republica Moldova nu este un stat "autosuficient", adică nu-şi poate permite să devină o autarhie, fiind dependentă de suportul internaţional, va obliga principalele forţe să accepte dialogul politic", susţine analistul politic Igor Boţan, în comentariul său "Trădarea patriotică - şansa Republicii Moldovai?", publicat la doar o zi de la desfăşurarea alegerilor şefului statului.

Potrivit lui Boţan, dialogul politic nu se poate reduce doar la deblocarea procedurii de alegere a şefului statului, întrucît aceasta din urmă nu va înlătura polarizarea spectrului politic şi divizarea societăţii. Chiar dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, aceasta nu ar trebui să însemne inutilitatea dialogului politic. Alegerile anticipate vor însemna doar punerea pe umerii alegătorilor şi a bugetului public a rezolvării unor probleme pe care nu le-au putut soluţiona politicienii. "Însă trebuie să se aibă în vedere că nu există nici un fel de garanţii că alegerile anticipate nu se vor solda cu un nou blocaj. De asemenea, trebuie să se aibă în vedere norma constituţională care permite o singură dizolvare a Parlamentului pe parcursul unui an de zile", notează Igor Boţan..

Analistul susţine că dialogul politic va trebui să acopere o gamă largă de subiecte care se regăsesc atât în Planul de Acţiuni UE-Moldova, cât şi în Strategia Naţională de Dezvoltare, punându-le în prim plan pe cele mai sensibile, pentru care sunt importante garanţii, inclusiv din partea partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova, care o pot ajuta la ieşirea din criza economică.

"Situaţia de menţinere a polarizării politice şi a divizării sociale este periculoasă prin faptul că evitarea blocajului instituţional este perceput de către opoziţia instituţionalizată şi cei care au votat-o drept "trădare", dar fiind faptul că PCRM este perceput ca un partid care: falsifică alegerile; trişează în relaţiile cu partenerii interni şi externi cu care ajunge la consens; minte cetăţenii despre starea de lucruri în societate prin intermediul media-holding-ului; practică corupţia politică (cumpărarea "votului de aur"), şi toate aceste lucruri se face cu scopul de a se menţine la guvernare pentru "îmbogăţirea clanului". Astfel, legitimitatea şi aşa precară a guvernării PCRM va fi subminată de soluţia corupţională a deblocării procedurii de alegere a şefului statului. În definitiv, utilitatea trădării patriotice pentru PCRM va fi însoţită de dispreţul public faţă de trădători, lucru care va adînci clivajele din societate", mai notează Boţan.

cuvinte-cheie: Boţan | alegeri | presedinte

Comentarii (0)

 

Related news

Sus