Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.05.2009

Rusia şi-a anulat intenţia de a introduce embargou pentru transportatorii moldoveni

În urma negocierilor, ce au avut loc la 15 mai la Moscova, transportatorii moldoveni au reuşit să convingă autorităţile ruse să  nu introducă pentru ei interdicţia de acces pe teritoriul Federaţiei Ruse. Moscova intenţiona să introducă  ambargou la transporturile moldoveneşti din cauza multiplelor încălcări şi falsificări ale autorizaţiilor multilaterale a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport (CEMT).

Delegaţia Moldovei la Moscova a fost condusă de către Vasile Botnari, directorul general al Agenţiei Transporturi, iar a Federaţiei Ruse - de către Evghenii Moscviciov, viceministrul Transporturilor.

Precum a anunţat Agenţia Transportului din Moldova, în urma negocierilor s-a reuşit neadmiterea blocării accesului agenţilor transportatori pe teritoriul Federaţiei Ruse, părţile convenind anularea deciziei respective a organului de resort al Rusiei.

Totodată, partea moldovenească şi-a asumat angajamentul de a atrage la răspundere, conform legislaţiei în vigoare, a agenţilor transportatori ai Republicii Moldova care au admis încălcări şi ilegalităţi în utilizarea autorizaţiilor multilaterale CEMT.

De asemenea, s-a convenit întreprinderea acţiunilor ferme şi consecvente de prevenire a unor asemenea cazuri pe viitor.

În acelaşi timp, Agenţia Transporturi a Republicii Moldova a chemat agenţii transportatori şi Asociaţia Internaţională a Transportuilor Auto să fie corecţi şi vigilenţi în efectuarea şi oformarea călătoriilor în baza certificatelor CEMT.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului moldovean în exerciţiu, Vitalie Condtaţchi a declarat pentru Eruropa Liberă că situaţia a fost soluţionată în favoarea transportatorilor moldoveni, cu menţiunea că agenţii economici care vor fi depistaţi utilizînd autorizaţii false, vor fi trecuţi pe o listă neagră şi nu vor mai primi pe viitor autorizaţii de transport în Federaţia Rusă.

Despre introducerea embargo-ul rusesc din 15 mai pentru transportatorii auto moldoveni a fost anunţat anunţat la 23 aprilie, în cadrul şedinţei de la Paris a Grupului de lucru a Conferinţei Europene a Miniştrilor de Transport(CEMT). Delegaţia rusă a motivat interdicţia prin numărul mare de încălcări şi ilegalităţi ale agenţiilor de transportatori din Moldova, mai ales falsificarea autorizaţiilor multilaterale CEMT dar şi a utilizării frauduloase a acestora.

Transportatorii moldoveni au solicitat promt autorităţilor moldovene să se implice în negocieri privind embargo-ul unilateral impus de Rusia la traversarea teritoriului rus cu autorizaţii CEMT.

În mesajele adresate premierului în exerciţiu Zinaida Greceanîi şi prim-vicepremierului în exerciţiu Igor Dodon, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova Vladimir Florea atenţionează asupra faptului că, în prezent, transportatorii, care sunt puternic afectaţi de criza economică  riscă o nouă lovitură – intezicerea transportatorilor auto de marfă din Moldova să traverseze teritoriul rus cu autorizaţii CEMT.

„Această decizie va duce la stoparea aproximativ a 70% din transporturile internaţionale de marfă. În situaţia de criză, urmările deciziei vor duce la falimentarea completă a acestei ramuri din economie", a avertizat AITA.

Întrebat de Europa Liberă cât de reale ar fi învinuirile din partea Rusiei, liderul trasportatorilor auto internaţionali din Moldova, Vladimir Florea a răspuns că sunt încălcări care nu se confirmă, dar sunt din cei care au falsificat şi asta e legat de o altă problemă, şi anume cea de lipsă a controlului din partea Ministerului şi altor AMT. “Câţi au fost, acum ne vom clarifica. Nu va mai fi ce a fost. Acum agenţia de transport va trebuie să hotărască care vor fi urmările. Sunt încrezut că pentru cei care au încălcat va fi blocată traversarea teritoriului Federaţiei Ruse”, a mai spus Florea.

cuvinte-cheie: transport | AITA | CEMT

Comentarii (0)

 

Related news

Sus