Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.05.2009

Der Standard: Diaconescu nu spune câţi cetăţeni moldoveni vor primi cetăţenie română

Der Standard: Diaconescu nu spune câţi cetăţeni moldoveni vor primi cetăţenie română

Publicaţia austriacă "Der Standard" scrie, în ediţia din 17 mai că ministrul român de Externe Cristian Diaconescu, care s-a aflat dumincă în Austria şi a acordat un interviu cotidianului,  "nu a vrut să divulge" câţi cetăţeni moldoveni vor primi cetăţenie română.

"Noul ministru de externe român Cristian Diaconescu găseşte că atitudinea autorităţilor moldovene (care au introdus vize pentru cetăţenii români şi l-au expulzat pe ambasador - n.r.) nu este normală, dar nu a dorit să divulge în interviu câte cetăţenii române vor fi acordate moldovenilor", comentează la începutul interviului publicaţia Der Standard, citată de NewsIn.

Diaconescu a declarat că România s-a confruntat "cu o atitudine curioasă din partea Chişinăului".

"Au expulzat ambasadorul român şi au refuzat nominalizarea unui alt ambasador. Nu cred că această atitudine este normală. Pe de o parte, ei îşi doresc apropierea de UE, libera circulaţia a persoanelor, dar pe de altă parte, nu sunt pregătiţi să îndeplinească standardele UE", a punctat ministrul.

În interviu se arată că, potrivit unor informaţii, ar exista peste 650.000 de cereri de cetăţenie română din partea moldovenilor, Diaconescu fiind întrebat câţi dintre aceşti solicitanţi vor primi cetăţenia. "Nu ştim, dar oricum mai puţini decât în orice altă ţară europeană care are legi privind obţinerea cetăţeniei ca urmare a unor nedreptăţi istorice. Din 1991, 100.000 de persoane, nu toţi moldoveni, au devenit cetăţeni români. Dar vorbim deja prea mult despre această lege", a răspuns tranşant Cristian Diaconescu la întrebarea despre cetăţenie.

Întrebat de Der Standard dacă în România mai există un sentiment european, din moment ce la alegerile europene din 2007 participarea a fost de numai 28%, Diaconescu subliniază că în România nu există, în niciun caz, vreo mişcare antieuropeană în cadrul societăţii civile sau în clasa politică. "Ne aşteptăm ca la aceste alegetri să participe 31-31% dintre alegători. Procentul este scăzut din cauza unor frustrări legate de situaţia politică internă, dar nu legat de relaţia cu Europa", a explicat Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu s-a aflat duminică în Austria, la invitaţia omologului său Michael Spindelegger, prezentând o iniţiativă de româno-austriacă în regiunea Dunării. Cristian Diaconescu a participat ieri la Forumul Europa, organizat la Wachau (Austria), la invitaţia omologului său austriac, Michael Spindelegger. Ministrul a ţinut un discurs intitulat "Between the Black Forest and the Black Sea -  Danube, a vital connection for Europe", în care a făcut cunoscută iniţiativa comună româno-austriacă de lansare a proiectului unei Strategii a Uniunii Europene pentru regiunuea Dunării, cu sprijinul Comisiei Europene, a statelor riverane Dunării şi a autorităţilor regionale şi locale.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie: romana | cetatenie | Diaconescu

Comentarii (0)

 

Related news

Sus