Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2009-05-18/basescu-si-sarkozy-au-dezbatut-subiectele-moldova-si-rusia-10265.html
Data: May 18, 2009 (18:47)

Basescu si Sarkozy au dezbatut "subiectele" Moldova si Rusia

Presedintele Traian Basescu si omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, au discutat luni despre situatia din Republica Moldova, context in care seful statului roman a salutat solidaritatea Frantei si a Parlamentului European, dar a precizat ca ar fi dorit o implicare mai ferma din partea Comisiei Europene, potrivit NewsIn, care citeaza surse oficiale franceze.

Seful statului roman i-a prezentat omologului sau de la Elysee situatia relatiilor diplomatice din acest moment. Cei doi "au salutat" solidaritatea Frantei si a Parlamentului European. Totusi, Basescu a subliniat ca si-ar fi dorit o implicare mai puternica din partea Comisiei Europene de partea Romaniei. In replica, Sarkozy a precizat ca Franta sustine toate tarile membre ale Uniunii Europene, implicit si Romania, potrivit acelorasi surse.

Un alt subiect de discutie: Rusia. Sursele oficiale franceze au explicat ca presedintele roman a subliniat faptul ca Rusia are vocatia de a se impune in regiune din punct de vedere energetic, iar omologul sau francez a pledat pentru o politica europeana coerenta a energiei, prin care Europa sa se afirme. Presedintele Basescu s-a aratat de acord ca Europa trebuie sa se afirme ca un adevarat actor politic, inclusiv din punct de vedere energetic.

Basescu si Sarkozy au vorbit si despre o politica agricola comuna, dar fara discutii despre persoana unui comisar european al Romaniei pe acest domeniu. De asemenea, s-a abordat subiectul crizei economice, stadiul parteneriatului strategic dintre Franta si Romania, dar si despre contractul pe tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov castigat de consortiul franco-elen Vinci.

Cei doi au luat in discutie si construirea celei de-a doua centrale nucleare in Romania, iar Sarkozy a oferit, din partea Frantei, sprijin tehnologic, potrivit AFP.

Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015.

Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.

Basescu a confirmat, in cadrul intrevederii cu Sarkozy, ca Romania va alege o "tehnologie europena" pentru acest proiect, potrivit comunicatului Palatului Elysée. Franta si Romania au semnat in februarie 2008, cu ocazia unei vizite a presedintelui francez, un "parteneriat strategic", reaminteste AFP.

Pe langa eventuala cooperare nucleara, cei doi lideri au discutat pe larg despre "necesitatea ca Europa sa se doteze cu o politica energetica veritabila", in special pentru a negocia din pozitie de forta cu Rusia, principalul sau furnizor de gaz, a adaugat partea franceza.

Sursa: Romania Libera