Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.05.2009

Banca Mondială va aloca suplimentar 10 milioane dolari SUA pentru Proiectul de Investiţii şi Servicii Rurale (RISP) II din Moldova

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat la 14 mai un credit suplimentar pentru Republica Moldova în sumă de 10 milioane dolari SUA, pentru Proiectul Investiţii şi Servicii Rurale (RISP II). Finanţarea adiţională va suplimenta alocaţia totală pentru RISP II de 21 milioane dolari şi va fi utilizată pentru extinderea activităţilor de proiect în curs de implementare, se aratîntr-un comunicat de presă al BM.

Obiectivele RISP II sunt:

Continuarea stimulării creşterii în perioada post-privatizare în sectoarele agricol şi rural, prin îmbunătăţirea accesului fermierilor şi antreprenorilor rurali la cunoştinţe, know-how şi finanţare; şi

Fortificarea capacităţilor instituţiilor private şi publice pentru a asigura durabilitatea activităţilor.

"Programul RISP este un adevărat catalizator pentru afacerile noi şi tinerii antreprenori din întreaga ţară. Sunt sigură că fondurile adiţionale  în sumă de 10 milioane dolari SUA vor oferi susţinerea suplimentară necesară pentru stimularea afacerilor în spaţiul rural al ţării," a subliniat Melanie Marlett, Manager de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova.

"În 2009 voi mări capacitatea de producere, aşa voi putea avea un profit de 140,000 Lei," spune Victor Velişca, un tâmplar din satul Văratic. Dl. Velişca a beneficiat de un credit preferenţial în cadrul RISP, care i-a permis să cumpere echipament modern pentru producerea ambalajului din lemn. ACSA, agenţia naţională de extensiune, susţinută de RISP, l-a ajutat pe noul antreprenor să-şi elaboreze planul de afaceri şi să definească priorităţile afacerii sale.
 
Datorită implementării Programului RISP (RISP I şi II), au fost iniţiate peste 1,700 afaceri, care au rezultat în crearea a 7,000 locuri de muncă noi, majoritatea în localităţile rurale. Anual, peste 350,000 fermieri din Moldova beneficiază de serviciile agenţiei naţionale de extensiune în agricultură - ACSA - creată su suportul RISP.

Proiectul RISP II a fost lansat în iunie 2006 şi reprezintă a doua etapă a unui Program de Investiţii şi Servicii Rurale, co-finanţat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (ASDI) sub formă de grant în valoare de 6 milioane dolari SUA.

cuvinte-cheie: Banca Mondiala | credit | RISP II

Comentarii (0)

 

Related news

Sus