Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.05.2009

Un neurochirurg pentru Preşedinţia Moldovei

Un neurochirurg pentru Preşedinţia Moldovei

Cel de-al doilea candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este academicianul neurochirurg Stanislav Gropa, care lucrează la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Chişinău. Această candidatură a fost înaintată de către 15 deputaţi comunişti, care au depus actele necesare la 14 mai, în jurul orei 23.00, la Comisia specială pentru alegerea preşedintelui.

Surse din cadrul comisiei speciale au relatat că astăzi, 15 mai, la 10.00 va avea loc o şedinţă a comisiei, la care va fi examinată cea de-a doua candidatură la funcţia de şef al statului.

De notat că ambii candidaţi au depus actele necesare conform legislaţiei: consimţământul scris al candidatlui, certificatul medical, declaraţia privind veniturile din anii 2008-2009 şi un CV.

La 14 mai a fost înregistrată prima candidatură pentru funcţia de şef al statului, cea a premierului în exerciţiu, Zinaida Greceanîi. Aceasta a fost susţinută de 33 de deputaţi comunişti.

Potrivit Constituţiei, în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova poate fi ales orice cetăţean cu drept de vot care are 40 de ani, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova cel puţin zece ani.

Candidatura pentru funcţia de şef al statului poate fi propusă de persoana care îşi înaintează propria candidatură susţinută de cel puţin 15 deputaţi. Deputaţii care au semnat propunerea candidaturii pentru funcţia de şef al statului nu au dreptul să mai susţină o altă candidatură. Constituţional, Republica Moldova este republică parlamentară, iar şeful statului este ales de Parlament, cu votul a minim 61 de deputaţi din cei 101.

Deputaţii din opoziţie au declarat că nu vor participa la alegerile preşedintelui ţării, fixate de Parlament pentru 20 mai.

Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează, în termen de cel mult trei zile, un al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinute în primul tur.

Dacă la turul întâi a participat un singur candidat care nu a acumulat numărul necesar de voturi sau dacă în turul al doilea niciun candidat nu a acumulat numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate.  Alegerile repetate au loc în termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare în care nu a fost ales preşedintele Republicii Moldova.

Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu – adică Vladimir Voronin – dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

cuvinte-cheie: presedinte | candidatura

Comentarii (0)

 

Related news

Sus